Středa, 8. května 2024

Mexičtí těžaři musí zaplatit tři miliardy korun za únik kyseliny

Mexičtí těžaři musí zaplatit tři miliardy korun za únik kyseliny

Dvě miliardy pesos (asi 3,2 miliardy korun) musí vynaložit na nápravu škod mexické těžařské firmy zodpovědné za srpnový únik 40.000 krychlových metrů kyseliny sírové z dolu na severu země. Informovala o tom dnes agentura AP.

Pokud nebude částka na odstranění následků ekologické katastrofy stačit, budou muset dceřiné společnosti firmy Grupo México doplatit další finanční prostředky. Firmě i nadále hrozí pokuta ve výši 44,5 milionů pesos (asi 72 milionů korun).

Na počátku srpna unikla z dolu na měď Buenavista ve státu Sonora na severozápadě Mexika kyselina sírová, která znečistila řeky Bacanuchi a Sonora. Bez pitné vody se rázem ocitlo přes 20.000 lidí.

Podle těžebních firem byly na vině vydatné srážky, které zaplavily kalové nádrže. Podle mexické vlády ale katastrofu zavinil laxní přístup zodpovědných osob a stavební nedostatky.

Navzdory nehodě dotyčný důl na měď dál funguje. Vytěží se zde asi 200.000 tun mědi ročně. Skupina Grupo México je třetím největším producentem tohoto barevného kovu na světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů