Sobota, 27. dubna 2024

Japonsko zahájilo druhou fázi vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Japonsko zahájilo druhou fázi vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Japonsko zahájilo druhou fázi vypouštění rozředěné radioaktivní vody z těžce poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Informuje o tom agentura AP, podle níž má vypuštění 7800 tun upravené vody do Tichého oceánu trvat 17 dnů.

Prvních 7800 tun vody z elektrárny, kterou v roce 2011 téměř zničilo zemětřesení a vlna cunami, vypustilo Japonsko mezi 24. srpnem a 11. zářím. Celkem je v areálu Fukušimy zhruba 1000 nádrží s 1,34 milionu tun kontaminované vody, která se používala pro ochlazování reaktorů.

Pro uskladňování vody v elektrárně už docházelo místo, nádrže jsou naplněny z 98 procent. S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem vody v areálu elektrárny v červenci vyjádřila souhlas Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale podle expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou.

Testy mořské vody u jaderné elektrárny z konce srpna neukázaly podle japonských úřadů žádné detekovatelné zvýšení radioaktivity.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů