Sobota, 27. dubna 2024

Viník otravy řeky Bečvy se hledá už přes tři roky

Viník otravy řeky Bečvy se hledá už přes tři roky

Výběr informací o otravě řeky Bečvy v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov (vsetínský okresní soud dnes pravděpodobně vynese v kauze rozsudek):

- Zprvu neznámá látka - rozbory ukázaly, že se jednalo o kyanidy a šestimocný chrom - se v řece objevila 20. září 2020. V Bečvě na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie bezprostředně po ní nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy zhruba na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

- Mezi podezřelými z úniku se ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Firma bezprostředně poté uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb, a možnost, že by kyanidy pocházely od ní, odmítá dodnes. Pět dní po havárii tehdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin. Už začátkem listopadu 2020 Brabec ale před poslanci svého výroku litoval.

- Pátrání soudního znalce Jiřího Klicpery po viníkovi úniku nakonec trvalo téměř osm měsíců, během nichž policie v polovině předloňského listopadu udělala i vyšetřovací pokus. Znalec opakovaně požádal o prodloužení lhůty, svou práci dokončil až na přelomu dubna a května 2021. Podle Klicpery kyanidy do řeky vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Posudek ukázal na firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, její ředitel Oldřich Havelka ale odmítl, že by společnost otravu Bečvy způsobila.

- Koncem června 2021 policie kvůli otravě řeky zahájila trestní stíhání a obvinila jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z Rožnova. Je to právě firma Energoaqua a její šéf Havelka, kteří se stíhání marně bránili. Loni na jaře tak policie navrhla společnost Energoaqua i Havelku obžalovat. Začátkem května 2022 sice Okresní soud ve Vsetíně vrátil státnímu zástupci kauzu k došetření, olomoucký krajský soud ale vyhověl žalobci Sachrovi a kauzu poslal zpět vsetínskému soudu k novému projednání.

- Hlavní líčení v kauze začalo koncem ledna, vypovídaly desítky svědků, soud předvolal také několik soudních znalců. V červnu například předložili soudu posudek experti z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, podle kterých kontaminované vody unikaly do Bečvy postupně několik hodin. Za původce otravy označil posudek odpadní vody ze společnosti Energoaqua. Podle pracovníků univerzity mohly ryby začít hynout až několik kilometrů od zdroje znečištění. Roli podle nich hraje doba působení kyanidu a jeho koncentrace ve vodě.

- Argument, že ryby začaly hynout až 3,5 kilometru od vyústění jejího kanálu, používají na svou obranu zástupci společnosti Enegoaqua, podle kterých je například posudek znalce Klicpery plný nepravd a spekulací. Firma podle Klicpery nesprávně provozovala vodní hospodářství, za příčiny otravy označil například zanedbání personálních otázek a kvalifikace zaměstnanců. O tom, že čistírna byla provozována nedbalým a neprofesionálním způsobem, hovořil v září i další soudní znalec Michael Barchánek.

- Ředitel společnosti Energoaqua Havelka i firma vinu odmítají, naposledy tak učinili minulý týden v závěrečných řečech. Státní zástupce Sachr navrhl uložit firmě peněžitý trest 21 milionů korun. Pro Havelku žádá podmíněný trest a pokutu milion korun. Obhajoba požaduje zproštění obžaloby. Neexistuje podle ní žádný důkaz o vině obžalovaných.

- Otrava Bečvy se stala také předmětem politických sporů, už koncem září 2020 požadovali tehdy opoziční občanští demokraté, Piráti a lidovci zařadit únik škodlivin do řeky jako zvláštní bod na program schůze Sněmovny, poslanci vládních ANO a ČSSD to ale odmítli. O otravě Bečvy se v dolní parlamentní komoře diskutovalo také později, a to i za účasti ministra Brabce a tehdejšího šéfa České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse.

- Na jaře 2021 také vznikla z iniciativy tehdy opozičních opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 sněmovní vyšetřovací komise. Vyslechnutí odborníci ji například upozornili na to, že v případu vyšetřovatelé nemají jasné důkazy, protože v den havárie nikdo neodebral vzorky vody z průmyslových výpustí okolních podniků, což je jediná možnost, jak získat přímé důkazy o viníkovi znečištění řeky. Policie tak musela pracovat pouze s experimenty a nepřímými důkazy.

- Komise svou zprávu zveřejnila 20. září 2021, zkritizovala v ní postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a ČIŽP. Ministr Brabec i inspekce označili zprávu komise za zpolitizovanou. Sněmovna vzala na mimořádné schůzi 5. října zprávu komise na vědomí a požádala vládu, aby postupovala v souladu s opatřeními, která komise doporučila.

- Začátkem března 2022 nejvyšší státní zástupce nařídil prověřit způsob, jakým žalobci naložili s trestním oznámením na postup vyšetřovatelů případu otravy Bečvy. Oznámení předloni po volbách podal člen sněmovní vyšetřovací komise Petr Gazdík (STAN), který poukazoval na ztracené nebo chybně odebrané vzorky otrávené vody či nekoordinované postupy kontrolních úřadů. Postup žalobců přezkoumalo olomoucké vrchní státní zastupitelství. Loni v květnu oznámilo, že krajští žalobci nepochybili.

- Za uplynulé tři roky se rybářům podařilo vrátit do Bečvy ryby. Se zarybňováním počítají i v dalších letech, obnova řeky by podle nich mohla trvat nakonec kratší dobu, než původně očekávali. Pro návrat života jim chybějí proudní ryby, kterých je nedostatek, řekl na podzim 2021 ČTK předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Podle vyjádření expertů z loňského září se život do řeky vrací pomalu, v zasaženém úseku vymizela generace víceletých ryb a odhadem ještě dalších osm let potrvá, než se navrátí do původního stavu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů