Pátek, 29. března 2024

Zkušenosti s vozy na CNG

Zvyšující se nároky na ekologii, environmentální audity výrobních procesů a neustálý růst cen paliv jsou důvodem, proč je stlačený zemní plyn (CNG) považovaný za perspektivní alternativu.

Zkušenosti s vozy na CNG

CNG už není jen vize budoucnosti, ale praxí ověřená technologie.

Podle statistik Českého plynárenského svazu bylo v roce 2014 evidováno v ČR celkem 8055 vozidel na CNG a prodeje dále rostou. Rozšiřuje se také síť veřejných plnicích stanic CNG. Do poloviny roku by jich v ČR mělo být kolem stovky a přibývat budou další.

Trendem je pořizování služebních vozů na CNG. Firmy se přestávají obávat neznámého a dobré zkušenosti z provozu jednotlivých vozů mohou být podnětem pro přechod celé služební flotily na CNG.

CNG v Linde MH

Zkušenosti s provozem flotily služebních vozů na CNG a možnosti úspor jsme zjišťovali v Linde Material Handling Česká republika (Linde MH), kde služební vozy provozují od roku 2012. Společnost vyrábí manipulační techniku a do jejího portfolia už řadu let patří také vysokozdvižné vozíky na CNG.

Od roku 2012 byly dieselové vozy obchodních zástupců Linde MH nahrazovány novými, s pohonem na CNG. Dnes jich společnost provozuje 33, z toho nejvíce VW Touran (19 vozidel), 5x VW Passat, 4x VW Golf, 2x VW Caddy a 3x VW Up!.

Doposud najely tyto služební vozy celkem 1 800 000 km a spotřebovaly 91 tisíc kg CNG a 3130 litrů benzinu. Ten je potřebný pro případné dojezdy k plnicím stanicím CNG a jeho spotřeba se v Linde MH podílí na celkových nákladech pouze pěti procenty.

Za necelé dva miliony kilometrů se celkové náklady na palivo pohybují okolo 1,33 Kč/km. To je ve srovnání s náklady dieselového vozu, které se pohybují kolem dvou korun na kilometr, úspora přibližně 70 haléřů na ujetý kilometr.

"Zajímaly nás především finanční úspory. Kromě jiného jsme servisní organizací, naše firma má přibližně 120 firemních vozidel a každé najíždí desítky tisíc kilometrů ročně. Náklady na pohonné hmoty jsou pro nás tedy významnou výdajovou položkou.

V neposlední řadě nás zajímalo hledisko ekologické - CNG vozy jsou šetrné k životnímu prostředí a kromě finančních úspor přispíváme CNG flotilou k udržitelnému rozvoji," vyjmenovává důvody investic do CNG Jindřich Kotyza, jednatel a ředitel společnosti.

Nejvytíženějším služebním vozidlem v Linde MH je WV Passat CNG, který má najeto téměř 115 000 kilometrů. Nízkoobjemový CNG motor 1,4 se dvěma turby je výkonově plně srovnatelný se svými naftovými kolegy o objemu 2,0 l a jeho dojezd se dle stylu jízdy a hustoty provozu pohybuje od 320 do 430 kilometrů. S rychle narůstajícím počtem plnicích stanic (před dvěma a půl lety cca 50, dnes již 84) to však není žádný hendikep.

Vlastní plnicí stanice

Na základě dobrých zkušeností se v Linde MH rozhodli flotilu služebních CNG vozů nejen obnovit, ale postavili také vlastní plnicí stanici. Její výhodou je ideální dostupnost pro firemní vozy a další úspory nákladů na CNG.

"Protože do portfolia našich produktů patří také vysokozdvižné vozíky na CNG, potřebovali jsme získat zkušenosti i s plnicí stanicí a jít zákazníkům příkladem.

Chtěli jsme ušetřit na pohonných hmotách co nejvíce a získat zkušenosti, protože naši zákazníci, kteří si vozíky na CNG koupí, potřebují tankovat ve svém areálu," upřesňuje Jindřich Kotyza.

Výstavba není problematická a nevyžaduje nadstandardní opatření. Stanice využívá běžný zemní plyn ze středotlaké sítě, jenž stlačuje na 200-250 barů.

Díky provozování vlastní plnicí stanice není firma odkázána na ty veřejné a cena, za kterou si CNG vyrobí, je dána kontraktem s dodavatelem plynu. V praxi je možné kilogram CNG při použití vlastní plnicí stanice vyprodukovat za 16-20 Kč, zatímco u veřejných plnicích stanic je dnes běžná cena 25-26 Kč/kg. Investice do výstavby se tak vyznačuje rychlou návratností. V Linde MH ji vyčíslili na přibližně tři roky.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů