Sobota, 27. dubna 2024

Prodej hybridů do konce července stoupl o 38 procent na 22.302 aut

Prodej hybridů do konce července stoupl o 38 procent na 22.302 aut

Prodej hybridů od ledna do konce července stoupl o 38 procent na 22.302 aut. Tempo růstu tak bylo proti celému trhu více než dvojnásobné. Odbyt elektromobilů se ve stejném období zvýšil o 55 procent na 3458 vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Celkově tvořily vozy s alternativním pohonem 21 procent všech registrací nových aut. Z toho elektromobily měly podíl 2,6 procenta. Za sedm měsíců se v Česku prodalo 131.638 osobních aut, což je o meziročně o 17 procent více.

Prodej plug-in hybridních vozů do zásuvky vzrostl meziročně o 67 procent na 3101 aut. "Zájem o plug-in hybridy se s rozšiřující se nabídkou zvýšil proti loňsku o dvě třetiny. Stále však o řád zaostává za prodejem full hybridních vozů, u kterých není nutné dobíjení ze zásuvky. Je ale jen na preferencích motoristů, který systém jim více vyhovuje," uvedl generální ředitel Toyoty ČR Martin Peleška.

Nejprodávanější značkou hybridních vozů byla toyota s 5278 novými registracemi, následuje BMW s 2435 vozy a Ford s prodejem 2199 hybridů. Nejprodávanějším elektromobilem je Tesla s 874 vozy, následuje Škoda s 644 prodanými enyaqy a Volkswagen s 392 vozy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů