Pátek, 26. dubna 2024

Ochrana vodních toků a jejich koryt

Ochrana vodních toků a jejich koryt

Vodní toky a jejich koryta jsou zejména z důvodů uvedených v § 1 vodního zákona předmětem ochrany proti nedovoleným zásahům lidskou činností a vodní zákon v tomto směru nerozlišuje mezi přirozenými a upravenými koryty vodních toků.

Podle § 46 vodního zákona je zakázáno měnit směr, podélný sklon a příčný profil koryta vodního toku, poškozovat břehy, těžit z koryt vodních toků zeminu, písek nebo nerosty a ukládat do vodních toků předměty, kterými by mohlo dojít k ohrožení plynulosti odtoku vod, zdraví nebo bezpečnosti, jakož i ukládat takové předměty na místech, z nichž by mohly být splaveny do vod.

Výjimka z uvedených zákazů je nicméně zakotvena pro případy, kdy se tyto činnosti provádějí v souladu s vodním zákonem (srov. § 46 odst. 2 vodního zákona). Takovými činnostmi budou zejména činnosti podle vodního zákona povolované, realizované například na základě povolení k některým činnostem (§ 14), stavebního povolení k vodním dílům (§ 15) či ohlášení (§ 15a), ale také činnosti, které vodoprávní úřad sice nepovoluje, ale dává k nim souhlas (§ 17).

Soulad provádění činnosti pouze s jiným právním předpisem (např. stavebním zákonem) nepostačuje.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů