Středa, 24. dubna 2024

Podíl nových registrací CNG autobusů v ČR vzrostl z 10 na nejméně 26 procent

Podíl nových registrací CNG autobusů v ČR vzrostl z 10 na nejméně 26 procent

Nejméně 26 procent ze všech nově registrovaných autobusů v ČR bylo v roce 2015 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Podíl registrovaných nových bezprašných CNG autobusů vzrostl tak meziročně z 10 na nejméně 26 procent. Jen v městské a příměstské hromadné dopravě přibylo nejméně 355 CNG autobusů, celkově jich v hromadné dopravě jezdí nejméně 880.

V roce 2014 bylo registrováno 102 nových CNG autobusů a to představovalo téměř 10 procent ze všech nových registrací autobusů v ČR. Podobně tomu bylo i v předešlých letech. ,,V roce 2015 ale přibylo jen v městské a příměstské hromadné dopravě nejméně 355 CNG autobusů z celkového počtu nově registrovaných 1350autobusů, což představuje více než čtvrtinu ze všech nových registrací autobusů v ČR.Jen v městské a příměstské dopravě jich tak jezdí dnes nejméně již 880," říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS).

Celkově vzrostly v loňském roce registrace nových autobusů o 27,24 % (z 1 061 ks na 1 350 ks, tj. o 289 ks). Vliv zcela jistě na toto zvýšení mělyprávě i CNG autobusy, resp. poskytnutí dotací na výměnu nejstarších a životní prostředí nejvíce znečišťujících autobusů městské hromadné dopravy za ekologické bezprašné autobusy na CNG. ,,Nicméně někteří dopravci, jako např. ČSAD Tišnov ajiní si dnes pořizují CNG autobusy i bez dotací a i tak se jim ušetřené náklady bohatě vyplatí a navíc šetří životní prostředí," říká Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS.,,Snažíme se vycházet dopravním podnikům vstříc a jsme rádi, že CNG autobusy ve městech stále více přibývají. Podniky s 30 autobusy ušetří ročně přes deset milionů korun," dodává Jiří Šimek.

V ČR dnes jezdí 19 892 autobusů (stav k 30. 9. 2015) a jejich průměrné stáří je 14,34 roku. Přitom průměrné stáří autobusů v Evropské unii činí maximálně 11 let. Podle ČPS, který sleduje vývoj CNG a pravidelně zpracovává statistická data z této oblasti, jezdí v ČR zatím jen asi 4,5 procenta CNG autobusů ze všech, resp. 880 CNG autobusů v asi 40 městech. Ve světě dnes jezdí již téměř 782 tisíc CNG bezprašných autobusů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů