Úterý, 19. března 2024

Auta s hybridním vodíkovým pohonem závodila v Praze

Finále slovenských a českých týmů v šestihodinovém vytrvalostním závodě aut s hybridním vodíkovým pohonem se konalo v pátek 15. dubna v Praze na Zeleném pruhu.

Auta s hybridním vodíkovým pohonem závodila v Praze

Týmy z českých a slovenských škol tímto závodem dokončovaly několikatýdenní komplexní výukový program zvaný Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) zaměřený na nejnovější technologie a životní prostředí.

Za finanční podpory Moravia Steel se mohl konat již druhý ročník této soutěže v České republice a i na Slovensku. Cílem je nejen vybavit všechny školy tak, aby měly nejnovější technologie k odborné výuce potřebné pro budoucí pracovní místa studentů, ale demonstrovat, že ,,věda může být i zábava". Soutěžní týmy dostanou k dispozici rozsáhlé výukové materiály a součástky k sestavení vozu na vodíkový pohon. Jejich úkolem je upravit jej co nejlépe dle daných parametrů, aby byly ve vytrvalostním závodu co nejlepší. Studenty má program motivovat k tomu, aby v technických oborech pokračovali. ,,Školy díky projektu získávají zkušenosti s novými technologiemi a špičkovým vybavením pro výuku. Mohou si doslova osahat fungování vodíkového motoru a dokáží se pak s nově nabytými poznatky lépe prosadit v oboru. Taková motivace má dle mého názoru smysl," říká Mojmír Kašprišin, člen představenstva Moravia Steel, která soutěž sponzoruje.

Závodu se účastnilo 14 českých a 5 slovenských týmů. Na prvním místě se ze slovenských týmů umístila Stredná Odborná Škola Automobilová z Košic, z českých týmů vyhrálo Střední odborné učiliště strojírenské ŠKODA AUTO. Oba týmy postupují na světové finále, které se koná za dva týdny ve Francii.

,,Jsme hrdí na to, že pomocí H2AC můžeme přispět k zajímavější výuce technických předmětů," řekl Timo Lukkarinen, generální ředitel společnosti Horizon Educational. ,,Jsme přesvědčeni, že praktická výuka založená na řešení konkrétních problémů je budoucností vědeckého vzdělávání," dodává.

H2AC vytvořila společnost Horizon Educational, která se vypracovala ve významného hráče v oboru výukových produktů a studijních materiálů pro technické obory. Společnost založená v roce 2013 má nyní zákazníky v osmdesáti zemích světa, zejména v USA, Evropě a Asii. Nabízí celou řadu vědeckých výukových sad. Posláním Horizon Educational je výchova a výuka konceptu obnovitelných zdrojů energie, a to především mladé generace.

vodík

Horizon Educational

Michaela Jelínková

Email: mjelinkova@horizoneducational.com

Mobile: +420 724 875 109

www.horizoneducational.com

www.hydrogenhorizon.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů