Čtvrtek, 28. března 2024

Prodej aut na zemní plyn loni vzrostl o tři procenta na 2843 vozů

Prodej aut na zemní plyn loni vzrostl o tři procenta na 2843 vozů

Prodej nových aut na stlačený zemní plyn se loni zvýšil o tři procenta na 2843 vozů. Prodej hybridních vozů, druhé nejpočetnější ekologické kategorie, vzrostl o polovinu na 1541 aut. Prodej elektromobilů a vozů na LPG byl minimální na úrovni stovek vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců aut. Hybridní vozy kombinují benzinový a elektrický pohon.

Firemní flotily před několika lety začaly vozy na stlačený zemní plyn pravidelně využívat. Servisní náklady jsou u nich prakticky stejné, jako u aut na klasická fosilní paliva, ale provozní náklady spojené s pohonnými hmotami se u CNG snižují až k hranici jedné koruny za kilometr.

Mezi ojetinami se zatím hybridní vozy neuchytily. "Při porovnání prodejů vozů s pohonem na CNG a hybridním pohonem je poměr přibližně tři prodaná auta na CNG vůči jednomu hybridnímu. V podstatě jsme za loňský rok prodali stejné množství CNG aut, jako za předchozích devět let v součtu," uvedl provozní ředitel skupiny autobazarů AAA Auto Petr Vaněček.

Zájem o stlačený zemní plyn zaznamenávají i distributoři CNG. "Proti roku 2015 se loni prodalo zhruba o 13 procent více zemního plynu. Je to i v důsledku rozšíření firemních flotil velkých společností, která CNG vozy využívají ať už na rozvoz svých produktů, nebo nárůst CNG vozů ve flotilách velkých taxislužeb," uvedl vedoucí oddělení CNG Pražské plynárenské Jan Žákovec.

V Česku se loni prodalo celkem 259.693 nových aut, což je o 12 procent více, než v roce 2015.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů