Úterý, 19. března 2024

Německo hledá lokalitu, kde na milion let uskladní jaderný odpad

Německo hledá lokalitu, kde na milion let uskladní jaderný odpad

V Německu dnes oficiálně odstartovalo hledání lokality, kde bude na milion let uskladněn vysoce radioaktivní jaderný odpad. Němečtí politici věří, že se bezpečné konečné úložiště podaří najít do roku 2031. Příslušný zákon prošel po desítkách let sporů o uskladnění jaderného paliva parlamentem letos.

"Bude to dlouhý a důkladný proces," řekla ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová, podle níž bude věc vyžadovat vytrvalost podobně jako maratonský běh. V minulosti nalezení bezpečného konečného úložiště označila za úkol tisíciletí.

Po předchozích zkušenostech a desítkách let protestů v severoněmeckém Gorlebenu, kde mělo původně takové úložiště být, k němu němečtí politici chtějí přistoupit tak, že nebudou vycházet z žádných předem vytipovaných a preferovaných lokalit. Ve hře bude zpočátku naopak celé území Německa.

Experti pak budou postupně vyřazovat místa, která jsou nevhodná - například taková, kde hrozí nebezpečí otřesů. V dalším kroku se budou vybírat lokality, které splňují alespoň minimální požadavky jako je dostatečná síla horniny, jež by vyhořelé palivo oddělila od okolního světa. Posuzovat se následně bude také vzdálenost potenciálního úložiště od obcí nebo riziko záplav.

O bližším průzkumu konkrétních míst mají rozhodovat Spolkový sněm a Spolková rada. Ty také nakonec učiní definitivní rozhodnutí. Stát by se tak mělo do roku 2031. Úložiště má být k použití připravené v polovině století, což ale někteří experti považují na nerealistické.

Německo se v roce 2011 po neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima rozhodlo odejít od jaderné energetiky. Poslední jaderné reaktory uzavře v roce 2022. Slabě a středně radioaktivní látky chce trvale skladovat v úložišti Konrad v Dolním Sasku, lokalitu pro ty vysoce radioaktivní právě hledá.

Podle propočtů ministerstva životního prostředí bude třeba v Německu uložit zhruba 600.000 metrů krychlových radioaktivního materiálu. V tomto objemu je kromě vyhořelého paliva z reaktorů zahrnut i ozářený stavební odpad, který vznikne při bourání zrušených jaderných elektráren.

Martin Weiser

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů