Sobota, 27. dubna 2024

Temelín zve na fyzikální show pro malé i velké

Temelín zve na fyzikální show pro malé i velké

Nechat si postavit vlasy na hlavě nebo nabít mobilní telefon na dálku pomocí indukčního vařiče? Nejen to, ale řadu dalších fyzikálních kouzel si Úžasné divadlo fyziky nachystalo pro návštěvníky temelínského infocentra v sobotu 4. listopadu. Celkem fyzikáři připraví šest stanovišť, na kterých lidem zábavnou formou představí různé fyzikální jevy. Navíc návštěvníci se budou moci do jednotlivých pokusů sami zapojit. Součástí bude i patnáctiminutová show na téma obnovitelné zdroje.

,,Fyziku a vědu se snažíme zpřístupnit lidem, aby se jí nebáli. Není to přitom jen o wow efektech, i když ty k tomu také patří. Už Einstein řekl, že když člověk něco pochopí, tak ho to i nadchne. To se stalo nám a teď to chceme předávat dál," řekla Barbora Mikulecká, členka ÚDiFu.

Vedle netradiční fyzikální show si návštěvníci budou moci pomocí speciálních brýlí v rámci ReakTour virtuálně prohlédnout nejzajímavější místa temelínské elektrárny, jako je například reaktorový sál, velín nebo vnitřek chladicí věže. Program v temelínském infocentru začíná v 9 hodin. Každou celou hodinu pak vystudovaní fyzici budou vystupovat až do 16 hodin.

Skupina vystudovaných fyziků, kteří netradičním způsobem představují zajímavosti vědy a techniky. Jako první pojízdné science centrum v Čechách mají nejvíce fyzikálních vystoupení, ročně jich zvládnout kolem dvou stovek. Vkládají do nich vlastní inovaci, reagují i na aktuální vývoj. Během svých vystoupení se snaží nejen upoutat pozornost, ale i daný fyzikální jev vysvětlit. Opakovaně vystupují na mezinárodních přehlídkách jako například Science on Stage, Science Me! nebo Euro Science Fun. Jejich vystoupení sledují odborně zaměření manažeři, vysokoškolští studenti, ale třeba i děti z mateřské školky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů