Sobota, 27. dubna 2024

Zdravou krajinu podpoří granty Nadace Ivana Dejmala

Zdravou krajinu podpoří granty Nadace Ivana Dejmala

Nový grantový program vypsala letos Nadace Ivana Dejmala, která podporuje projekty na ochranu životního prostředí. Žadatelé mohou získat až 150.000 korun například na obnovu tůní, slepých ramen potoků a řek nebo na podporu biodiverzity. Nadace to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Ředitel nadace Ondřej Petrovský ČTK řekl, že žádosti o příspěvek nejsou časově omezené. Záleží i na tom, kolik peněz se na tyto účely podaří od sponzorů získat. "Zatím uvažujeme o částce zhruba půl milionu korun," řekl Petrovský. Nadace v minulosti podpořila například rybí přechod na řece Smědé, 84.000 sazenic původních stromů a rašeliniště na Nové louce, kterému hrozilo vyschnutí.

Kromě samostatných menších projektů podpoří nadace také ty velké, na které jejich žadatelé získali peníze z evropského Operačního programu životní prostředí. Evropská dotace nekryje všechny náklady, vyžaduje spoluúčast například 15 procent. Příspěvek nadace uhradí až 50 procent této spoluúčasti. Podle Petrovského je to důležité zvláště pro menší organizace, pro které je spolufinancování zásadní problém.

O peníze mohou žádat například města či obce, zapsané spolky, příspěvkové organizace nebo školy. O přidělení příspěvku rozhodne správní rada nadace. Hlavními kritérii jsou kvalita projektu a příznivý poměr mezi jeho dopadem na životní prostředí a předpokládanými náklady.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vznikla v roce 1993. Původně se jmenovala Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Do roku 2017 podpořila několik stovek projektů na ochranu přírody částkou 18 milionů korun. Letos se přejmenovala, nyní má jméno po bývalém ministrovi životního prostředí, který stál v 90. letech u jejího zrodu. Spolu se změnou názvu nadace rozšířila svůj záběr na celou Českou republiku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů