Sobota, 20. dubna 2024

Lipka si pořídila nový elektromobil

Jihomoravský kraj minulý týden pořídil svému školskému zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka první elektromobil.

Lipka si pořídila nový elektromobil

Lipka na nový Nissan Leaf získala od Ministerstva životního prostředí dotaci ve výši 220 tis. Kč v rámci výzvy Státního fondu životního prostředí ČR pro podporu alternativních způsobů dopravy. Celkové náklady na pořízení vozu byly 789 tis. Kč.

Hlavním motivací pro pořízení elektromobilů je snížení emisní zátěže z automobilové dopravy, finanční úspora a v případě krajských organizací i osvěta ve využívání alternativních pohonů v automobilové dopravě. Elektromobil bude na Lipce sloužit hlavně k přepravě osob a materiálu mezi jejími pracovišti a k demonstračním účelům pro další příspěvkové organizace Jihomoravského kraje. Současně bude na pracovišti Kamenná (Kamenná 20, Brno) vybudována elektropřípojka a zřízeno jedno vyhrazené stání pro elektromobily. Tato vyhrazená stání Lipka plánuje rozšířit i na všechna svá další pracoviště.

"Zlepšováním životního prostředí v Jihomoravském kraji se zabýváme dlouhodobě. Aktivně nyní pracujeme na rozšíření počtu nabíjecích stanic pro elektromobily v Jihomoravském kraji tak, aby byly co nedostupnější a byla tak odstraněna další bariéra pro pořízení elektromobilů", sdělil RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D., radní Jihomoravského kraje pro oblast životního prostředí. Jihomoravský kraj chce dále rozšiřovat počty elektromobilů pro přepravu osob a materiálů a jít tak ostatním příkladem odpovědného chování vůči životnímu prostředí.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů