Čtvrtek, 28. března 2024

Praha vytvoří 59 míst pro dobíjecí stanice pro elektromobily

Praha vytvoří 59 míst pro dobíjecí stanice pro elektromobily

Do roku 2019 Praha vybuduje 59 nových míst pro nabíjecí stanice pro elektromobily. Z nich 50 bude rychlonabíjecích, ostatní budou středně rychlé. V první vlně jich město vytvoří osm, za které zaplatí 1,8 milionu korun bez DPH. ČTK o tom informoval Operátor ICT. V hlavním městě jsou nabíjecí stanice pro elektromobily zhruba na 100 místech.

Rychlonabíjecí stanice budou v ulicích se silným provozem. "Tyto stanice, kde vozidla nabijete v řádu desítek minut, jsou vhodné do lokalit s vysokou četností návštěv, jako jsou například nemocnice, úřady, hlavní tahy," uvedl ředitel divize Smart Prague Operátora ICT Vladimír Zadina. Stanice s pomalejším nabíjením budou na záchytných parkovištích, kde lidé parkují déle.

Pražští radní dnes schválili záměr vypsat veřejnou zakázku na výstavbu osmi nabíjecích bodů. Čtyři rychlonabíjecí budou v blízkosti Vinohradské nemocnice, ve Vršovicích, v Řepích a na Chodově, čtyři středně rychlé nabíjecí stanice budou na záchytných parkovištích na Černém Mostě, Rajské zahradě, Ládví a v Letňanech.

Praha buduje infrastrukturu přípojných bodů, které má ve svém majetku. Následně bude místa pronajímat provozovatelům, kteří na místa dají nabíjecí stanice. Podle odhadů se v České republice v roce 2020 prodá ročně 7000 elektromobilů. V současné době jich v Česku jezdí 1000.

Vedení hlavního města se snaží v poslední době podporovat elektromobilitu. Zastupitelé také loni v červnu schválili přidělení 950.000 korun radnici druhé městské části na vybudování tří dobíjecích stanic pro elektromobily. Část svého vozového parku chce vyměnit za elektromobily dopravní podnik, který Praha vlastní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů