Úterý, 19. března 2024

Středoškolský závod RC modelů s vodíkovým pohonem zná své vítěze

 Vyvrcholení již 4. ročníku projektu Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) se konalo 14.-15. dubna 2018 v Kampusu Dejvice.

Středoškolský závod RC modelů s vodíkovým pohonem zná své vítěze

Šestihodinového vytrvalostního závodu dálkově ovládaných modelů aut s hybridním vodíkovým pohonem se letos zúčastnilo rekordních 24 týmů. V prvním závodním dni zvítězil s největším počtem najetých kol tým SOŠ Třineckých železáren a obhájil tím tak loňské vítězství. Spolu s nedělním vítězným týmem ze Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO se tak na začátku května zúčastní mezinárodního finále, které se koná v Chemnitzu.

,,I přestože jsme si věřili, vítězství jsme zdaleka jisté neměli. Konkurence rok od roku roste," řekl Bohuslav Cyhan, učitel odborného výcviku a zároveň kouč vítězného týmu Střední odborné školy Třineckých železáren. ,,Úprava pravidel uvolnila ruce našim zručným mechanikům, kteří mohli použít diferenciál na zadní nápravu, což výrazně zlepšilo jízdní vlastnosti vozu a pomohlo našim pilotům" sděluje Cyhan a dodává, že klíčovou roli pro úspěch v závodu hraje zejména týmová spolupráce.

Závod je finální fází programu společnosti Horizon Educational, který si dává za cíl vzbudit u studentů zájem o technické a přírodovědné obory. Středoškolští studenti se během čtyřměsíčního programu seznamují s obnovitelnými zdroji energie a teoretické znalosti pak použijí při sestavení dálkově ovládaného závodního auta poháněného vodíkovými palivovými články. Celý program by jen stěží mohl proběhnout bez podpory sponzorů. ,,Jsme moc rádi, že jsme se mohli stát partnerem této jedinečné akce, která prostřednictvím zábavné formy výuky vede mladé technické nadšence k pochopení a praktickému využití vodíku jako ekologického paliva budoucnosti," říká vedoucí interní komunikace společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech Kateřina Churá a doplňuje, že jednotlivé týmy byly výborně připraveny a statečně bojovaly až do samotného konce závodu.

I přestože je příprava i samotná soutěž časově velmi náročná, na studentech i jejich učitelích je vidět, že investované energie a času rozhodně nelitují. Na závod je přišla podpořit i ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková. ,,Cílem Nadace Unipetrol je podporovat studenty technických a přírodovědných oborů. Projekt H2AC umožnuje zábavnou formou vzdělávat tolik klíčové oblasti jako je rozvoj alternativních pohonů. Cílem nebylo vítězství našich týmů při samotném závodu, ale ta cesta, kterou jednotlivé týmy před závodem ujdou," shrnuje Růžičková.

Rekordní zájem o účast v programu H2AC byl možný především i díky rekordnímu počtu partnerů jako je Hyundai Motor Manufacturing Czech, Nadace Unipetrol, Moravia Steel, Hello bank!, BNP Paribas Cardif, BOSCH, VŠCHT, ČVUT či VŠB-TUO. Záštitu akci také vyjádřilo Ministerstvo dopravy, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo průmyslu a Ministerstvo dopravy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů