Čtvrtek, 28. března 2024

V MHD Trutnov budou jezdit jen autobusy na elektřinu a plyn

V MHD Trutnov budou jezdit jen autobusy na elektřinu a plyn

V městské hromadné dopravě v jednatřicetitisícovém Trutnově budou od podzimu jezdit jen nové autobusy na elektřinu a stlačený zemní plyn. Kompletní obměna vozového parku, který zatím tvoří autobusy na naftu a plyn, přijde zhruba na 83 milionů korun. Provozovatel MHD v Trutnově, firma Arriva Východní Čechy, na nákup nových vozů získala evropskou dotaci ve výši 85 procent. Dnes město s firmou uzavřelo smlouvu na zajištění provozu MHD do konce roku 2027. ČTK to řekla mluvčí radnice Michaela Dědková.

Arriva Východní Čechy pro Trutnov pořídí čtyři elektrobusy a tři kloubové autobusy na stlačený zemní plyn. "Všechny vozy budou nízkopodlažní, budou mít klimatizaci a GPS nebo obdobné zařízení umožňující sledování a lokalizaci," řekla Dědková. Radnice věří, že se díky ekologickým a komfortnějším autobusům podaří v Trutnově zastavit trend poklesu počtu cestujících ve veřejné dopravě. Ročně MHD v Trutnově využije téměř 1,8 milionu lidí.

Pořízení elektrobusů mírně pozmění trasu linek, protože elektrobusy budou zajíždět do čtvrti Poříčí, kde budou mít dobíjecí stanici. Dosud ranní spoje začínají a noční spoje končí v Horním Starém Městě. Nově budou začínat a končit v Poříčí. Celkový počet kilometrů najetých vozy MHD zůstane na zhruba 470.000 kilometrech ročně, protože klesne počet kilometrů na takzvaných manipulačních jízdách.

Jízdné v trutnovské MHD se s obměnou vozového parku měnit nebude. Zůstanou ceny zavedené 1. ledna 2012. Jízdenka pro dospělého zakoupená pomocí čipové karty stojí osm korun pro první tarifní pásmo a deset korun pro druhé tarifní pásmo. Jízdenka placená v hotovosti u řidiče bez rozlišení pásma je za 12 korun.

Celkové roční náklady na MHD v Trutnově činí téměř 20 milionů korun. Roční dotace města dopravci bude podle nového kontraktu zhruba 13 milionů korun, což je na dosavadní úrovni. O zakázku města na zajištění MHD v Trutnově na léta 2018 až 2027 se ucházely tři subjekty, získal ji dosavadní provozovatel.

Zdeněk Rychtera

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů