Úterý, 19. března 2024

Saúdská Arábie investuje do výrobce elektromobilů Lucid z USA

Saúdská Arábie investuje do výrobce elektromobilů Lucid z USA

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF se dohodl, že investuje přes miliardu dolarů (zhruba 22 miliard Kč) do amerického výrobce elektromobilů Lucid Motors. Investice podle fondu zajistí americkému podniku finance potřebné k uvedení jeho prvního elektromobilu na trh v roce 2020, píše agentura Reuters.

Společnost Lucid Motors chce konkurovat americké automobilce Tesla, jejímž zakladatelem a generálním ředitelem je známý podnikatel Elon Musk. Ten nedávno uvedl, že fond PIF by mu mohl pomoci financovat stažení akcií Tesly z burzy. Před několika týdny se navíc objevily zprávy, že fond v Tesle získal téměř pětiprocentní podíl.

Společnost Lucid Motors by měla peníze od PIF využít k dokončení vývoje a testování svého elektromobilu Lucid Air, k výstavbě továrny v Arizoně a k zahájení výroby. Elektromobil Lucid Air by měl na jedno nabití urazit zhruba 640 kilometrů. Cílem podniku je dosáhnout do roku 2022 produkce až 130.000 vozů ročně.

Firma Lucid Motors vznikla v roce 2007 původně pod názvem Atieva. Jejími zakladateli jsou bývalý viceprezident a člen správní rady Tesly Bernard Tse a bývalý manažer firem Oracle a Redback Networks Sam Weng. Firma již získala podporu od čínských investorů, jsou mezi nimi státní automobilka BAIC a technologický podnikatel Ťia Jüe-tching. Dalšími podporovateli jsou fondy rizikového kapitálu jako Venrock, Mitsui & Co a Tsing Capital.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů