Úterý, 19. března 2024

IEA: Poptávku po ropě ohrožují elektromobily a čistší paliva

IEA: Poptávku po ropě ohrožují elektromobily a čistší paliva

Automobily na elektrický pohon a účinnější technologie spotřeby paliv sníží poptávku po ropě do roku 2040 víc, než se očekávalo. Ve svém výhledu globálního energetického trhu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Svět ale podle ní stále může čelit krizi nabídky, pokud nebude dostatečně investovat do nové produkce.

Ústřední scénář předpokládá, že poptávka po ropě se bude až do roku 2025 každoročně zvyšovat v průměru o jeden milion barelů denně. Následně se tempo růstu ustálí na hodnotě 250.000 barelů denně a v roce 2040 dosáhne poptávka vrcholu 106,3 milionu barelů ropy denně.

"Proti loňskému výhledu byla poptávka po ropě v roce 2040 zvýšena o více než jeden milion barelů denně," uvedla IEA. Jedním z důvodů jsou podle ní přísnější požadavky na účinnost spalování v USA.

Stejně jako vloni agentura předpokládá, že v roce 2040 bude na silnicích jezdit na 300 milionů elektromobilů, nově ale odhaduje, že kvůli těmto vozům klesne poptávka po ropě o 3,3 milionu barelů denně, zatímco dříve počítala s poklesem o 2,5 milionu barelů denně.

Ještě významnější pro zpomalení poptávky je efektivita spotřeby konvenčních paliv. Z tohoto důvodu může poptávka po ropě být v roce 2040 nižší o více než devět milionů barelů denně.

Agentura očekává, že poptávka po ropě v silniční dopravě do roku 2040 dosáhne 44,9 milionu barelů denně z loňských 41,2 milionu barelů denně. Poptávka průmyslu by se měla zvýšit na 23,3 milionu ze 17,8 milionu barelů denně loni.

Celosvětový růst poptávky po ropě bude pocházet z rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou a Indií, zatímco poptávka vyspělejších ekonomik zřejmě bude do roku 2040 v průměru klesat ročně o více než 400 000 barelů denně, uvedla IEA.

Celosvětová flotila osobních automobilů se do roku 2040 podle odhadu agentury zvýší o 80 procent na dvě miliardy. To je stejný odhad jako v loňském výhledu.

Na straně nabídky budou do roku 2025 dominovat Spojené státy, které jsou už teď největším světovým producentem ropy. Ze současných asi 11,6 milionu barelů denně zvýší těžbu ropy o 5,2 milionu barelů denně. Poté se podle IEA bude těžba v USA snižovat. Podíl Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na trhu ropy se do roku 2040 zvýší na 40 procent ze současných asi 30 procent.

"Analýza ukazuje, že spotřeba ropy se v příštích desetiletích bude zvyšovat díky růstu poptávky petrochemického průmyslu, přepravních služeb a letecké přepravy. Pokrýt tento růst ale znamená, že schvalování konvenčních ropných projektů se musí zdvojnásobit ze stávající nízké úrovně," uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů