Pátek, 29. března 2024

Tesla zahájila stavbu továrny v Číně, první mimo USA

Tesla zahájila stavbu továrny v Číně, první mimo USA

Americký výrobce elektrických aut Tesla dnes oficiálně zahájil výstavbu nové továrny v Šanghaji. Ta bude prvním závodem Tesly mimo Spojené státy a první továrnou na výrobu aut v Číně, která bude mít výhradně zahraničního vlastníka. Generální ředitel automobilky Elon Musk, který se ceremoniálu osobně zúčastnil, na twitteru napsal, že firma zahájí výrobu v Číně ještě do konce tohoto roku.

Čína je největším trhem pro elektrické vozy na světě, Tesla představila plány na nový závod nazývaný Gigafactory 3 loni v červenci. Peking předtím oznámil, že zruší limit pro výši podílu zahraniční firmy ve výrobcích elektrických aut.

Kapacita závodu by měla být 500.000 vozů ročně. Bude se tam vyrábět vůz Model 3 a plánovaný crossover Model Y.

Závod Tesly se staví v jihovýchodní části Šanghaje na pozemku o rozloze 84 hektarů. Šanghaj je centrem čínského automobilového průmyslu a domovem státní automobilky Shanghai Automotive Industries, která je hlavním čínským výrobcem automobilů GM a Volkswagen, uvedla agentura AP.

Tesla nezveřejnila výši investice, šanghajská vláda nicméně uvedla, že to bude zatím největší zahraniční investice. Podle agentury Reuters se má pohybovat kolem dvou miliard USD (44,7 miliardy Kč).

Čínská státní televize CCTV přinesla záběry z ceremoniálu, kterému počasí příliš nepřálo. Deštivého obřadu na rozbahněném pozemku se zúčastnil Musk a několik dalších představitelů Tesly a místních úředníků, včetně starosty města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů