Pátek, 26. dubna 2024

Kdo si letos odnese Vavrouškovu cenu? Nominujte osobnosti na prestižní ekologické ocenění

Kdo si letos odnese Vavrouškovu cenu? Nominujte osobnosti na prestižní ekologické ocenění

Dneškem startují nominace na 23. ročník environmentální Ceny Josefa Vavrouška, kterou uděluje Nadace Partnerství výrazným osobnostem za konkrétní činy na poli zdravého životního prostředí a udržitelného rozvoje. Nominace jsou otevřeny široké veřejnosti na www.cenajosefavavrouska.cz až do 10. dubna, a to ve dvou kategoriích - za dlouhodobý přínos životnímu prostředí a za významný ekologický počin.

Vavrouškovu environmentální cenu vyhlašuje Nadace Partnerství na počest předního českého ekologa a bývalého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška. Ten by se letos dožil 75 let. O tom, kdo letos doplní bezmála čtyřicítku laureátů a laureátek, rozhodne dvanáctičlenná porota sestávající z odborníků v oblasti životního prostředí, osobností veřejného života a zástupců Nadace Partnerství. Cena je otevřena pro české ale i mezinárodní zájemce a lze ji udělit i in memoriam.

,,Zrodili jsme se z přírody, jejích zázraků a tajemství. Někteří lidé si to připomínají každý den a každý den vracejí přírodě dluh za svůj život. Chrání ji, pečují o ni, ukazují její krásy. A právě takoví lidé zasluhují úctu i povzbuzení. Každý rok dostáváme desítky tipů a nominací a věřím, že i letos bude z čeho vybírat," rozvádí myšlenku ocenění člen poroty a televizní moderátor Vladimír Kořen.

Nejčerstvějšími držiteli ocenění jsou zakladatel vlčích a rysích hlídek Ludvík Kunc a ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch, který se jako poslanec zasloužil o uzavření kožešinových farem. To proběhlo zkraje tohoto roku. Kdo doplní oceněné představitele české i mezinárodní ekologické scény se veřejnost dozví na slavnostním vyhlášení v prostorách Senátu Parlamentu ČR, a to ve středu 5. června v rámci světového Dne životního prostředí.

,,Stejně jako u Josefa Vavrouška hledáme lidi s vizí, za kterou si dokáží dlouhodobě stát a také ji umí převést v konkrétní kroky, které mají reálný dopad na zlepšení stavu přírody i kvality života. Lidi neohrožené a inspirativní pro ostatní. Věk, povolání ani známý obličej nehrají roli," představuje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata profil kandidátů a kandidátek.

Partnery ocenění jsou společnosti Enviros, Inisoft, Znovín Znojmo, Biologické centrum AV ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy a Fakulta životního prostředí ČZU. Slavnostní vyhlášení se koná ve spolupráci s Výborem pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR.

Jak nominovat?

Nominaci pro obě kategorie lze podat přímo na oficiálních stránkách cenajosefavavrouska.cz tím, že vyplníte jednoduchý nominační formulář.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů