Úterý, 19. března 2024

Prodej ojetin s alternativním pohonem loni stoupl o čtvrtinu

Prodej ojetin s alternativním pohonem loni stoupl o čtvrtinu

Prodej aut s alternativním pohonem v největší tuzemské síti autobazarů AAA Auto loni vzrostl o 24 procent na 1100 vozů. Poptávka po elektromobilech a hybridech loni stoupla o dvě pětiny na 101 aut. AAA to oznámila v tiskové zprávě. Na ekologické vozy se nově v rámci AAA zaměřuje služba Mototechna EcoDrive, která v průběhu roku nabídne až 300 vozů.

"Změna vnímání elektromobility je u zákazníků jasně patrná. Podpora čisté mobility ze strany měst v podobě parkování zdarma pro elektromobily a hybridy motivuje ke koupi více řidičů než dříve, dotační programy pro firmy pak alternativní pohony dělají ještě atraktivnější," uvedl provozní ředitel AAA Petr Vaněček. Ve dvou měsících letošního roku si nového majitele našlo 28 elektromobilů a hybridů, což ve srovnání se stejným obdobím loni znamená nárůst o více než 200 procent.

Nejoblíbenějšími hybridy v Česku loni byla trojice Toyota Yaris, Auris a RAV4, v rámci všech evropských poboček se pak přidal i model Prius. Mezi elektromobily nejvíce zaujal Nissan Leaf, BMW i3 nebo VW e-Golf. Zákazníci si pak v AAA AUTO pořídili i takové vozy, jako Tesla Model S nebo Fisker Karma.

Tradičně největší zájem z ojetých vozů na alternativní paliva loni v Česku vzbudily vozy na LPG, které však zvolna ustupují vozům na CNG. U vozů na CNG loni vzrostl prodej o 75 procent, zatímco kategorie aut na LPG zaznamenala pětiprocentní propad. I přesto mezi prodeji aut na alternativní paliva nadále tvořila většinu. Alternativní pohony již tvoří přibližně 2,5 procenta ze všech prodaných vozů skupinou Aures Holdings.

Od roku 2014 AAA AUTO v Česku prodalo 4755 vozů s alternativním pohonem, z čehož přes 85 procent tvoří vozy na LPG. Ve středoevropském regionu se pak ve stejném období celkem prodalo 8024 vozů na alternativní paliva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů