Úterý, 19. března 2024

Tesla mezi zametacími vozy už najezdila 8307 kilometrů

Tesla mezi zametacími vozy už najezdila 8307 kilometrů

Elektrický Bucher CityCat 220ev se tiše proplétá kolem Prašné brány, pokračuje ulicí Na Příkopě, a nakonec zahýbá na Václavské náměstí. To je jen stručný výčet míst historického centra, kde bezemisní zametací stroj Pražských služeb operuje. Za směnu urazí v průměru 33 kilometrů a sesbírá zhruba 330 kilo odpadků. Od nasazení do provozu v polovině roku 2018 jich z pražských chodníků sebral 82 tun.

,,Elektrický Bucher Citycat je vedle elektromotoru vybaven technologiemi pro efektivnější a méně prašné zametání. Zároveň spotřebovává méně vody než předchozí modely. Elektrická verze je schopna plně nahradit stroje s klasickým pohonem," říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Baterie nezradí

Stroj bez problému zvládne celou směnu. Osazené baterie mají podle švýcarského výrobce životnost 8 až 10 let. ,,Pražské služby byly první společností, která do svého vozového parku pořídila komunální elektrovozy. Podle nás představují jednu z cest, jak alespoň částečně snížit hlukovou zátěž turisticky přetíženého centra, které vyžaduje téměř 24hodinový úklid. Druhým důvodem jsou lokální emise, které má elektrický Bucher nulové," vysvětluje hlavní důvody pro pořízení elektrovozů tiskový mluvčí Radim Mana.

Vedle zmíněného Bucheru brázdí ulice dva menší stroje Green Machines skotské provenience. Dále do ulic hlavního města denně vyráží více než sto klasických svozových vozidel Pražských služeb. ,,I u těch se snažíme zapojit alternativní paliva. Od roku 2008 budujeme flotilu ekologických svozových a samosběrných vozů," uzavírá tiskový mluvčí společnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů