Úterý, 19. března 2024

Brno: Vozidla údržby zeleně s elektrickým pohonem

Brno: Vozidla údržby zeleně s elektrickým pohonem

.. Jakýpak odpočinek, když za zády každou chvíli hlučí motor multikáry správců městské zeleně, starajících se o vyprazdňování odpadkových košů, zalévání, hrabání listí a další zahradnické práce, bez kterých se městská zeleň po celý rok neobejde. To vše si již dlouho dobře uvědomují lidé z organizace Veřejná zeleň města Brna (VZMB), která - jak název napovídá - má na starosti správu městských parků, lesoparků, stromořadí a dalších zelených ploch v Brně. Těch má jihomoravská metropole opravdu dostatek - celkem 77,5 hektarů parkových ploch v devíti lokalitách, přes 17 tisíc stromů a téměř 4 tisíce městských záhonů.

Již před více než pěti lety proto začali uvažovat o nasazení vozidel s elektrickým pohonem. Problém byl v tom, že český dodavatelský trh v té době nenabízel vhodné řešení. Vlastně to byly jen přestavby vozidel se spalovacím motorem na elektrický pohon, jejichž vlastnosti - o celkovém vlivu na životní prostředí nemluvě - nebudily ve vedení VZMB přílišnou důvěru.

Zlom přišel v roce 2014, kdy se objevila na českém trhu ,,elektrická multikára" MEGA e-Worker od francouzského výrobce AIXAM-MEGA. Jednu takovou si pořídila i VZMB. Tento malý nákladní elektromobil byl již od samého začátku konstruován jako elektrický a svými parametry, zejména vhodností do parků, úzkých uliček nebo na chodníky, vyhovoval nárokům údržby městské zeleně. .. V mezidobí (tedy v roce 2016) pořídila VZMB také dva repasované elektrické golfové vozíky E260, které používá dodnes pro úklid parků. Plnohodnotné elektrické multikáry pak nastoupily do služby VZMB v následujících dvou letech. Staly se jimi malé nákladní elektromobily Goupil G4 a Goupil G5. ..

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů