Pátek, 26. dubna 2024

Německo jedná o vytvoření konsorcia pro baterie do elektroaut

Německo jedná o vytvoření konsorcia pro baterie do elektroaut

Německo jedná s dalšími partnery o vytvoření druhého evropského konsorcia na výrobu baterií pro elektrická auta. Předběžná dohoda by měla být letos na podzim. Uvedlo to dnes německé ministerstvo hospodářství. List Handelsblatt předtím napsal, že jednání se vedle Německa účastní dalších osm zemí.

Mluvčí ministerstva odmítla poskytnout názvy firem, které by se mohly stát členy konsorcia. Pouze uvedla, že německé firmy budou hrát důležitou úlohu. Podle Handelsblattu jsou mezi nimi firmy BMW, BASF, BMZ Group a Varta.

Francie a Německo v dubnu iniciovaly vznik prvního evropského konsorcia pro baterie, jehož členy jsou automobilka PSA s německou dceřinou společností OPEL a francouzský výrobce baterií Saft.

Německý ministr hospodářství v červnu uvedl, že očekává, že by v Evropě mohly být tři skupiny na výrobu baterií. Cílem těchto snah je snížit závislost na dodavatelích z Asie, kteří nyní mají ve výrobě baterií pro auta dominantní postavení, poznamenala agentura Reuters.

Evropa zatím ve výrobě baterií pro elektrická auta značně zaostává a musí je dovážet převážně z Číny a Jižní Koreje. Vzhledem k plánovanému rozvoji elektrických aut se proto zvyšují požadavky, aby region rozvinul vlastní bateriový průmysl, a ochránil tak zisky a pracovní místa. Asijští výrobci však mají obrovský náskok ve vývoji i rozsahu výroby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů