Sobota, 20. dubna 2024

První vodíková čerpací stanice vznikne v ČR do pololetí 2020

První vodíková čerpací stanice vznikne v ČR do pololetí 2020

První veřejná čerpací stanice na vodík vznikne v Česku do pololetí příštího roku. Vybuduje jí společnost Unipetrol v rámci své sítě Benzina. V rámci pilotního projektu by měly následovat další dvě čerpací stanice. ČTK to dnes řekl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Další veřejná stanice na vodík vznikne v ÚJV Řež u Prahy.

V České republice by podle předpokladu ministerstva průmyslu a obchodu mohlo v roce 2030 jezdit 60.000 až 90.000 aut na vodíkové články. V současnosti tu kvůli absenci čerpacích stanic nejezdí žádné. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nedávno uvedl, že chce rozvoj vodíkového pohonu v dopravě podporovat. Ministerstvo dopravy loni uvedlo, že by do roku 2023 mohlo v Česku vzniknout šest až osm čerpacích stanic na vodík.

Sériové vozy na vodík nabízí například Toyota, Hyundai nebo Honda. V Česku se ale neprodávají. Toyota dnes oznámila uvedení druhé generace svého vodíkového vozu Mirai, v Česku ho firma ale nabízet nebude. "Jakmile vznikne infrastruktura, jsme připraveni Mirai uvést na český trh," řekla ČTK mluvčí Toyoty Jitka Jechová.

Nová generace Mirai se dostane na první trhy v Japonsku, Severní Americe a Evropě na začátku příštího roku. Proti dojezdu předchozího modelu kolem 500 km se u nástupce dojezdová vzdálenost prodloužila o 30 procent. První generaci Mirai si koupilo přes 10.000 zákazníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů