Čtvrtek, 25. dubna 2024

Autodíly nové nebo použité?

Mnoho automobilů cestujících na českých silnicích je stará více než 10 let. Tento výsledek nás staví do nepříliš slavné pozice v Evropě...

Autodíly nové nebo použité?

Přestože počet nových aut neustále roste, jsme daleko od výsledků dosažených v jiných zemích Evropy. Jen za rok 2018 se do Čech přivezlo více než 130 000 ojetých vozů. Možná to je jeden z důvodů rostoucí popularity recyklace automobilových dílů.


Automobily a vliv na životní prostředí


Nárůst počtu použitých automobilů učinil automobilový průmysl jedno z největších průmyslových odvětví na světě. Pokud by se všechny automobilové společnosti sloučily, staly by se šestou ekonomikou na světě. Fungování tak velkého počtu aut má velký dopad na přírodní prostředí. Chcete-li si pořídit nové autodíly a nářadí, klikněte zde.

Auta jej ovlivňují různými způsoby během jejich životního cyklu. Nejprve se jedná o spotřebu energie a zdrojů, emise plynu, produkci odpadu během výroby, provozu a po jejich použití. Tento problém již dlouho uznávají právní předpisy Evropské unie, které se také promítly do vnitrostátních právních předpisů upravujících, co by se s autem mělo stát po jeho odstavení z provozu. V Čechách je v platnosti zákon o recyklaci starých vozidel, který vyžaduje, aby taková vozidla byla převedena pouze na certifikované demontážní stanice vozidel.

Použité náhradní díly

S počtem ojetých aut stoupá také počet těch, kteří do svých vozů používají starší náhradní díly. Použité díly jsou pro některé krajní řešení a pro ostatní normy. Existují řidiči, kteří kupují všechno nejlevnější, ale hledají náhradní díly z trhu s náhradními díly. Ne vždy je to však správné a bezpečné řešení. K nákupu nových autodílů si vyberte spolehlivého a ověřeného dodavatele.

Které díly bychom neměli kupovat již použité

Airbagy
Jednou z částí auta, které mohou být považovány za nebezpečné při jejich opětovné montáži v jiném autě, bychom určitě zmínili airbagy. Bez ohledu na jejich stav nebo stáří se jedná o prvky, které přímo ovlivňují účinky kolizí vozidla a jejich nesprávná obsluha může způsobit více škody než užitku. Airbag lze zakoupit v autorizovaném servisním středisku často levněji než použitý. Nikdy nevíte, jak byl airbag uložen a používán. I když vyjmeme airbag z novějšího vozu, musí být téměř identický, abychom se ujistili, že v druhém bude fungovat správně.

Imobilizér
Imobilizér je jistě zařízení, jehož demontáž a opětovné sestavení v jiném autě je prostě přehánění. I když je to výhodné, nikdy nevíte, jak takové zařízení bude fungovat. To s sebou nese riziko náhlého zastavení vozidla během jízdy, což je již spojeno s velkým nebezpečím pro silniční dopravu.

S nákupem starých autodílů sice ušetřit můžete, ale pokud použijete staré brzdové destičky nebo použité lišty stěračů, můžete ohrozit nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů