Pátek, 29. března 2024

Ostrava má první nákladní auta s ekologickým pohonem

Ostrava má první nákladní auta s ekologickým pohonem

Pět ostravských městských obvodů si dnes převzalo do užívání nákladní auta poháněná elektřinou. Ve městě jde o první nákladní vozidla s ekologickým pohonem. Obvody je využijí při péči o zeleň, údržbě komunikací nebo svozu odpadu. Novináře o tom dnes informoval Petr Havránek z ostravského magistrátu.

Aktuálně má město k dispozici 64 vozů s ekologickým pohonem, z toho 43 na stlačený zemní plyn a 21 na elektřinu. "Ostrava je považována za lídra v zavádění nových a ekologických technologií. Dokládá to i fakt, že jsme ve dvou výzvách žádali ze Státního fondu životního prostředí o dotace na nejvyšší počet ekologických vozidel. Naposledy v září jsme rozšiřovali městský vozový park o 11 ekologických vozů a dnes přišla na řadu první užitková nákladní auta pro městské obvody," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO). Podle něj město zvažuje, že se přihláší i do dalších dvou avizovaných výzev na podporu nákupu vozů s ekologickým pohonem.

Nová elektrická nákladní vozidla získaly městské obvody Hrabová, Krásné Pole, Radvanice a Bartovice, Nová Ves a Stará Bělá. Náklady na jejich pořízení byly 5,67 milionu korun, z toho dotace ze Státního fondu životního prostředí činila tři miliony korun. "Městské obvody jsme finančně motivovali už k nákupu osobních aut a na každé nákladní vozidlo jsme jim z městského fondu životního prostředí poskytli dotaci ve výši 200.000 korun. Každý obvod si tak na nové užitkové elektrovozidlo doplatil zhruba 300.000 korun," doplnil primátor.

Z 64 ekologických vozidel jich celkem 37 bylo pořízeno s dotacemi, dalších 27 z rozpočtu města. Nejvíce jich má k dispozici městská policie, celkem 44, v městských obvodech je jich 12 a magistrát využívá osm takových vozidel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů