Pátek, 19. dubna 2024

E.ON otevřel svou třetí veřejnou dobíjecí stanici v Českých Budějovicích

E.ON otevřel svou třetí veřejnou dobíjecí stanici v Českých Budějovicích

Od začátku týdne mohou elektromobilisté využívat v Českých Budějovicích už tři veřejné dobíjecí stanice společnosti E.ON. Ta zatím poslední se nachází v samotném centru města. Řidiči elektromobilů si mohou vozy nově dobít v parku Háječek u letního kina. Do dvou let chce mít E.ON ve městě dalších pět dobíječek.

Už rok mohou řidiči elektromobilů využívat v Českých Budějovicích veřejné dobíjecí stanice společnosti E.ON. První rychlodobíječka vznikla u nákupního centra Globus v prosinci 2018. Druhá byla AC stanice s pozvolným dobíjením. Funguje od ledna 2019 u kavárny Lanna na Jiráskově nábřeží.

Nová stanice v parku Háječek je rychlodobíjecí. Odjet s dobitým vozem z 0 na 80 procent kapacity baterie od ní mohou řidiči do půl hodiny. Výběr místa v samém centru města není náhodný. ,,Lokalitu jsme zvolili na základě koncentrace elektromobilů v krajském městě, kterou nám dokáže spočítat naše aplikace. Jsme moc rádi, že nám vedení Českých Budějovic v čele s náměstkem primátora Viktorem Lavičkou vyšlo vstříc," uvádí Martin Klíma, vedoucí Mobility Services společnosti E.ON Energie.

Dobíjecí stanice je od pondělí v plném provozu. Registrovaní zákazníci v systému E.ON Drive si mohou dobít baterie auta za 3 Kč/KWh, neregistrovaní si připlatí osm korun navíc. Zaplatit mohou pohodlně platební kartou. K dispozici jsou dva konektory standardů CCS Combo a CHAdeMO a jeden Mennekes Type 2 pro pozvolné dobíjení. Připojena mohou být najednou dvě vozidla. Stejné ceny v průběhu prosince zaplatí řidiči i na stanici u Globusu. Ta byla první rok provozu zdarma.

,,Nástup elektromobility je celosvětový trend a jsem velice rád, že se ve spolupráci s naším městem podařilo tuto dobíjecí stanici zřídit. České Budějovice již v minulosti jako první město v Česku zavedly ryze elektrobusovou dopravu přímo do centra a i díky tradici trolejbusů je elektrifikace MHD na vysoké úrovni. Další lokalitou, kde by se mohlo objevit nové dobíjecí místo, je záchytné parkoviště P+R v Jírovcově ulici. Projekt tam s takovouto možností i počítá," říká Viktor Lavička, náměstek primátora města České Budějovice pro dopravu.

Dobíječka v centru Českých Budějovic je už 45. stanicí, kterou v Česku E.ON zprovoznil. Dalších dvanáct postavených na zapojení čeká. V jižních Čechách jich aktuálně lze využít pět z celkového počtu. Vedle Českých Budějovic fungují ještě v Písku a v Lipně nad Vltavou. Do konce roku 2022 plánuje mít E.ON 300 dobíjecích stanic po celé republice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů