Čtvrtek, 28. března 2024

Prodej aut na elektřinu se v lednu víc než zdvojnásobil

Prodej aut na elektřinu se v lednu víc než zdvojnásobil

Prodej nových aut na elektrický pohon se v lednu meziročně zvýšil o 117 procent na 1268 vozů. Elektrická auta měla na trhu téměř sedmiprocentní podíl. Počet prodaných elektromobilů vzrostl meziročně téměř sedmkrát na 384 aut a počet prodaných hybridů se zvýšil o 72 procent na 884 vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Nárůst počtu registrací aut na elektřinu je daný snahou automobilek odložit registrace těchto vozů z loňska na letošní rok, aby si díky nim mohly snížit průměrné emise prodávaných aut. Za neplnění emisních limitů jim hrozí od letoška sankce. Počet v lednu zaregistrovaných elektromobilů tak byl stejný jako registrace za loňský půlrok.

Do statistik prodejů elektrických vozů letos poprvé výrazněji zasáhla domácí Škoda Auto, která v lednu zaregistrovala 254 elektromobilů Citigo iV a 174 hybridních Superbů. Značka se umístila na čele žebříčku prodávaných elektromobilů před firmou Hyundai, která prodala 77 čistě elektrických aut.

V kategorii hybridů nadále jasně vede Toyota, která prodala 322 vozů, Škoda je na druhém místě. Toyotě prodej hybridů pomohl stát se celkově čtvrtou nejprodávanější značkou na trhu. "Jde o dlouhodobý trend, který přisuzujeme široké nabídce a dostupnosti našich vozů bez omezení a beze změny cen oproti roku 2019. Na začátku roku pokračoval také zvýšený zájem o hybridní vozy, které tvořily přes 40 procent prodejů," uvedl generální ředitel českého zastoupení Toyoty Martin Peleška.

Celkový prodej nových osobních aut v ČR v lednu klesl meziročně o 0,76 procenta na 19.132 vozů. Nejprodávanější Škoda zvýšila tržní podíl o sedm procentních bodů na 43 procent. Čtyři z pěti vozů nakoupily firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů