Úterý, 19. března 2024

FlixBus testuje další projekt, jak snížit emise. Střechu autobusu osázel solárními panely

FlixBus testuje další projekt, jak snížit emise. Střechu autobusu osázel solárními panely

Poskytovatel autobusové dopravy FlixBus vybavil první mezinárodní autobus mezi Dortmundem a Londýnem jedoucí přes Nizozemsko, Belgii a Francii solárními panely. Vyrobená energie se využívá na provoz zařízení jako jsou klimatizace, USB a elektrické zásuvky pro dobíjení telefonů nebo notebooků a provoz Wi-Fi. To pak přináší prokazatelnou úsporu paliva a tím i nižší produkci emisí CO2 do ovzduší.

Solární panely instalované na střeše FlixBusu jsou velmi lehké a tenké, s minimálním odporem vzduchu. Regulátor nabíjení umístěný na palubě FlixBusu řídí na základě výroby energie ze střešních solárních panelů činnost funkce alternátoru autobusu. Za normálních okolností je baterie autobusu dobíjena právě alternátorem, ten ale při zvýšené spotřebě elektrické energie více zatěžuje motor. To má za následek zvýšenou spotřebu paliva. S využitím nové technologie je baterie dobíjená přímo sluneční energií a částečně tak přebírá funkci alternátoru. Tím se docílí nižší spotřeby paliva.

Sedmiprocentní úspora nafty, během léta ještě více

Během zkušebního období se zatím potvrdila úspora průměrně 1,7 litrů nafty na 100 km. Při průměrné vzdálenosti 600 kilometrů denně je to úspora paliva okolo 10 litrů denně. Očekává se, že solární panely během letních měsíců vyprodukují energie více.

,,Baterie se solární energií dodává elektřinu do zásuvek a zařízení na palubě. Autobus, jak je u FlixBusu běžné, je vybaven USB porty a elektrickými zásuvkami, klimatizací, Wi-Fi i palubním zábavním portálem. Díky instalaci nové technologie jsou všechna tato zařízení na palubě napájena právě solární energií," uvádí mluvčí FlixBusu Martina Čmielová. Cestující tak svá mobilní zařízení dobijí elektřinou z obnovitelného zdroje - konkrétně sluncem svítícím na zelený autobus.

Pilotní spolupráce v Nizozemsku a Velké Británii

V rámci pilotního projektu spolupracuje FlixBus s britskou společností TRAILAR, která se zabývá inovativním řešením v oblasti dopravy s cílem snížení dopadu užitkových vozidel na životní prostředí. Flexibilní solární panely byly vyvinuty speciálně pro použití v dopravním sektoru a používají se pro nákladní vozidla a doručovací služby. FlixBus je první, kdo tuto technologii instaloval na mezinárodní dálkový autobus.

Do spolupráce se zapojil i regionální dopravní partner z Nizozemska společnost Kupers Touringscars, která dálkové autobusy provozuje. Solární panely jsou nainstalovány na jeden z autobusů, které jezdí z Dortmundu přes Eindhoven, Antverpy a Bruggy až do Londýna. Díky identickému vozu bez solárních panelů na stejné trase mohou být porovnány výsledky a efektivita řešení.

Pilotní autobus se solárními panely v současné době jezdí dvakrát týdně na trase z Dortmundu do Londýna. Od dubna se frekvence jízdního řádu zvýší, během letních prázdnin bude jezdit denně. TRAILAR, Kupers Touringcars a FlixBus budou pokračovat v pravidelném vyhodnocování výsledků a ve zlepšování projektu. Výkon technologie totiž ovlivňují i faktory jako je právě vhodně zvolená trasa a roční období.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů