Čtvrtek, 28. března 2024

Elektromobilů je ve světě přes sedm milionů, ČR jich má přes 3000

Elektromobilů je ve světě přes sedm milionů, ČR jich má přes 3000

Výběr informací o elektromobilech (korejská automobilka Hyundai zahájí 12. března ve svém závodě v Nošovicích sériovou výrobu elektromobilu Kona, prvního velkosériově vyráběného elektromobilu v ČR):

- Elektromobily podle některých odborníků představují budoucnost automobilového průmyslu. Mezi jejich hlavní výhody patří levnější a ekologičtější provoz, jednodušší motor i úspora v oblasti servisu a údržby. Automobilky k produkci elektromobilů nutí především zpřísňující se požadavky EU na emise CO2, které už nelze splnit výrobou konvenčních aut.

- Počet elektromobilů v tuzemsku se zvolna zvyšuje, proti dalším evropským státům však Česká republika výrazně zaostává. Zájem českých motoristů brzdí hlavně vysoké ceny elektromobilů. Cena však není jediný důvod, proč prodej elektromobilů v Česku vázne. V jejich neprospěch hovoří také nedostatečná servisní síť a krátká životnost baterie. Problémem je i malý dojezd těchto vozidel a malý počet dobíjecích stanic, což zatím nekompenzují ani nižší náklady na provoz aut.

- Nejlevnějším elektromobilem v ČR je nyní první elektrický vůz Škody, model Citigo iV. Auto vyráběné v Bratislavě uvedla mladoboleslavská automobilka na trh v září loňského roku s cenovkou 429.900 Kč. V současnosti cena vozu, jehož dojezd na jedno nabití baterie je až 260 kilometrů, začíná na částce od 479.900 Kč.

- Škoda Auto do konce roku 2022 uvede na trh 30 nových modelů, z nichž více než deset budou elektromobily. Elektrifikovaná auta by se na celkovém prodeji značky Škoda měla podílet do roku 2025 asi čtvrtinou. Elektrické Citigo iV doplňuje plug-in hybrid Superb iV, letos má automobilka v plánu uvést na trh elektrické SUV Enyaq iV a také čtyři elektrické verze modelu Octavia.

- Za první elektromobil vyráběný na českém území je možné považovat Škodu Eltra, která vznikla v roce 1991 přestavbou Škody Favorit a jejíž produkci obstarával závod plzeňské společnosti Škoda Engineering v Ejpovicích. Většina z těchto vozů, kterých bylo vyrobeno přes 200 kusů, směřovala na exportní trhy, zejména do západní Evropy, několik jich používala také Česká pošta. V letech 1995 až 1996 vyráběla Škoda v Ejpovicích lehký dvoumístný užitkový elektromobil Beta, kterého vzniklo zhruba 100 kusů. Později byla postavena verze se spalovacím motorem a sériovou výrobu převzal společný podnik Škoda Tatra v Příboře.

- Hyundai Kona Electric bude prvním velkosériově vyráběným elektrickým vozem v České republice. Nošovická automobilka letos plánuje vyrobit na 30.000 kusů těchto vozidel. Městský crossover vychází z verze se spalovacím motorem, která byla představena v červnu 2017. Dražší varianta, která bude stát přes milion korun, nabídne dojezd na jedno nabití baterie téměř 500 kilometrů.

- Počet elektromobilů ve světě v uplynulých deseti letech rychle rostl. V roce 2019 celkový počet elektromobilů přesáhl sedm milionů. Největším trhem s elektromobily je Čína, kde se za rok 2019 podle dat serveru insideevs.com prodalo přes 1,17 milionu těchto automobilů.

- Nejprodávanějším elektromobilem na světě je Tesla Model 3, kterého se za rok 2019 prodalo podle serveru insideevs.com 300.075 kusů, následoval čínský Baic EC-Series (111.047 kusů) a Nissan Leaf (69.873 kusů).

- Podle dat Svazu dovozců automobilů je v ČR zhruba 8,1 milionu vozidel všech kategorií. Elektromobilů je nyní registrováno přes 3000 kusů. Podíl elektroaut tak činí necelé čtyři setiny procenta. V loňském roce bylo u nás registrováno 756 vozů s čistě elektrickým pohonem, což představuje meziroční nárůst o 7,5 procenta. Nejprodávanějším elektromobilem byl vůz BMW i3 (101 vozů), následovaný Nissanem Leaf (94 vozů) a modelem Hyundai Ioniq Electric (90 vozů). Automobilka Tesla, která produkuje výhradně elektromobily, v ČR prodala 120 vozů.

- V Česku je v současné době přes 400 aktivních dobíjecích stanic. Ministerstvo dopravy letos v únoru oznámilo, že stát na výstavbu nových stanic z evropských fondů poskytne až 60 milionů korun a celkem by do tří let mělo vzniknout 800 stanic. ČEZ má aktuálně v provozu více než 190 stanic, PRE 79 stanic a E.ON 43. V loňském roce zaznamenali provozovatelé rekordní objem odebrané elektřiny z veřejných dobíjecích stanic. Společnost ČEZ například meziročně zaznamenala více než dvojnásobný meziroční růst na 1963,5 megawatthodiny (MWh).

- K rozvoji elektromobility v Evropě přispívá v některých zemích její podpora ze strany státu. Například Německo nabízí dotaci 4000 eur (101.840 Kč) na nákup elektromobilu, na Slovensku byla v loňském roce schválena dotace pro úspěšné žadatele ve výši 8000 eur (203.680 Kč), v Norsku mají ekologické vozy dlouhodobě slevu na DPH a další daňové úlevy, v Rakousku pro elektromobily neplatí spotřební daň. Český premiér Andrej Babiš loni v březnu uvedl, že stát v současnosti neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Pokračuje ale ve vypsaných programech pro podniky, úřady a organizace.

- Podle studie firmy Boston Consulting Group (BCG) by v roce 2030 po světě mohlo jezdit poprvé více elektromobilů než vozů se spalovacím motorem. V Číně a Evropě by mohlo být každé čtvrté nové vozidlo poháněno baterií. Podíl aut s benzinovým motorem by měl klesnout zhruba na třetinu. Ve Spojených státech by benzinová auta měla představovat zhruba 47 procent nového vozového parku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů