Úterý, 19. března 2024

E.ON postaví dobíjecí stanice u padesáti prodejen Penny

E.ON postaví dobíjecí stanice u padesáti prodejen Penny

Společnost E.ON do dvou let vybuduje ve spolupráci se společností Penny Market 50 dobíjecích stanic pro elektromobily. Rychlé dobíječky vyrostou u vybraných prodejen ve všech krajích České republiky, polovina z nich bude stát ještě v tomto roce. Jak ukazují statistiky E.ONu, právě dobíjecí stanice u obchodů využívají tuzemští řidiči nejčastěji.

Potvrzuje to i téměř dvouletá zkušenost s dobíječkou, která stojí od roku 2018 u prodejny Penny na pražském Lehovci. Od jejího spuštění do konce minulého roku tu E.ON registruje více než dva tisíce dobití. Řidiči elektromobilů zde odebrali přes 23 MWh elektrické energie, jen v minulém roce to pak bylo 15 MWh. To řadí dobíječku na Lehovci na osmé místo mezi padesátkou stanic, které E.ON aktuálně provozuje. Všech prvních osm spojuje jedna důležitá věc - stojí u obchodů nebo obchodních center.

,,Jelikož první pilotní dobíječka ve spolupráci se společností Penny Market se osvědčila, jsme velice rádi, že můžeme využít bohatou síť prodejen, které Penny Market provozuje napříč celou republikou, a postupně zde vybudujeme 50 rychlodobíjecích stanic," upřesňuje Martin Klíma, vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON Energie.

Stanice postavené u prodejen Penny budou rychlodobíjecí. Jedna vybraná by pak měla mít i vlastní fotovoltaický systém. Každá z těchto lokalit bude vybavena dvěma dobíjecími body 50kW pro rychlé dobíjení a 22kW pro pozvolné dobíjení. Všichni zákazníci budou moci využít aplikaci E.ON Drive, případně platit klasickou platební kartou.

Statistiky ukazují, že na pražském Lehovci dobíjejí řidiči u rychlodobíječky v průměru 25 minut. ,,Půl hodina je doba, kdy zvládnete pohodlně nakoupit a zároveň se vaše elektroauto stačí dostatečně nabít pro další jízdu. Navíc můžete využít perfektního zázemí, které je u prodejen k dispozici," dodává Martin Klíma.

Společnost Penny Market má téměř čtyři stovky provozoven po celém Česku ve větších i menších městech. Už teď je jasné, že dobíjecí stanice vzniknou v krajských městech jako jsou České Budějovice, Karlovy Vary, Pardubice nebo Hradec Králové. Vedle toho E.ON postaví dobíječky u supermarketů v menších městech jako Rousínov, Kralovice, Hořovice nebo Dobříš.

,,Pro nás je udržitelnost a aktivní přístup k ochraně životního prostředí jednoznačnou prioritou a samozřejmě chceme, aby i naši zákazníci měli možnost se chovat k naší planetě šetrně. Díky rozvoji elektromobility dochází ke snižování emisí, a proto je výstavba dobíjecích stanic naší prioritou," říká Václav Šíma, vedoucí stavebního oddělení Penny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů