Pátek, 29. března 2024

ElectroMobility Poland představila prototypy svých elektromobilů

ElectroMobility Poland představila prototypy svých elektromobilů

Polská společnost ElectroMobility Poland dnes představila první dva prototypy elektromobilů, které chce uvést na trh pod značkou Izera. Informovala o tom na svém webu veřejnoprávní polská televize TVP. Název elektromobilů je podle ní inspirován Jizerskými horami na česko-polském pohraničí a řekou Jizerou.

Společnost ElectroMobility Poland vznikla v roce 2016, jejími akcionáři jsou polské energetické firmy Enea, Energa, Tauron a PGE. Produkci elektromobilů hodlá zahájit v roce 2023 a již v příštím roce by chtěla na jihu Polska postavit továrnu a výrobní linku, píše TPV.

Firma uvedla, že vytvoření prototypů stálo kolem 30 milionů zlotých (zhruba 180 milionů Kč). Spuštění výroby elektromobilů si podle ní vyžádá čtyři až pět miliard polských zlotých (zhruba 24 až 30 miliard Kč). Společnost nyní jedná s různými podniky o financování projektu.

Elektromobily Izera podle firmy ujedou na jedno nabití 400 kilometrů a dokážou zrychlit z nuly na 100 kilometrů během necelých osmi sekund. Jejich baterii bude možné během půl hodiny nabít na 80 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů