Úterý, 16. dubna 2024

Prodej elektromobilů se do srpna ztrojnásobil na 1477 vozů

Prodej elektromobilů se do srpna ztrojnásobil na 1477 vozů

Prodej elektromobilů na českém trhu se za osm měsíců meziročně téměř ztrojnásobil na 1477 vozidel. Trh hybridů vzrostl o 37 procent na 7030 vozů, z toho bylo 988 plug-in hybridů do zásuvky, což znamená více než čtyřnásobný nárůst. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů (SDA). Za růstem elektrických kategorií stojí snaha automobilek plnit u nabízených modelů přísnější emisní limity CO2. Celkový trh v Česku zaznamenal pokles o čtvrtinu na 131.410 vozů.

Nejprodávanější značkou elektromobilů je Škoda, která prodala 634 vozů Citigo iV, druhá je Tesla s 280 elektromobily a třetí Hyundai prodal 237 vozů na elektrický pohon.

Mezi hybridy vede Toyota, na kterou připadá třetina prodaných aut a v kategorii tzv. full hybridů, které nepotřebují dobíjet ze zásuvky, polovina. Toyota do srpna prodala 2425 hybridních vozů, následuje Suzuki s prodejem 864 aut a třetí je Ford se 767 vozy. Pak jsou Mazda (630) a Škoda (510).

Další rozvoj elektromobility se očekává s příchodem nové elektrické Škody Enyaq a také s rostoucím počtem dobíjecích stanic. Těch je v současnosti přes 400.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů