Pátek, 26. dubna 2024

Polsko určilo místo pro výrobu elektroaut, její zahájení odložilo

Polsko určilo místo pro výrobu elektroaut, její zahájení odložilo

Polsko se rozhodlo postavit plánovanou továrnu na výrobu elektromobilů ve Slezském vojvodství. Se zahájením produkce však nyní počítá později, než se původně plánovalo. Oznámila to dnes státní společnost ElectroMobility Poland (EMP). Výroba elektromobilů by měla vytvořit kolem 15.000 pracovních míst.

Továrna bude podle EMP stát ve městě Jaworzno. Výrobu však zahájí až v roce 2024 místo původně plánovaného roku 2023. Přímo v závodě by mělo pracovat 3000 lidí, dalších asi 12.000 pracovních míst by mělo vzniknout u dodavatelů.

Polsko doufá, že výroba elektromobilů podpoří polský automobilový průmysl a pomůže mu dohnat regionální konkurenty, včetně České republiky a Slovenska. Jde však o riskantní projekt, neboť auta s elektrickým pohonem už ve velkém vyrábějí globální automobilky s dlouholetými zkušenostmi, poznamenala agentura Reuters.

Společnost EMP plánuje uvést na trh dva modely s elektrickým pohonem pod značkou Izera. "Izera je příležitostí pro efektivně fungující automobilový průmysl a pro využití potenciálu elektromobility," uvedl ministr životního prostředí Michal Kurtyka.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů