Pátek, 19. dubna 2024

Mercedes-Benz představil plně elektrický sportovně-užitkový vůz

Mercedes-Benz představil plně elektrický sportovně-užitkový vůz

Německý automobilový koncern Daimler dnes představil plně elektrický sportovně-užitkový vůz (SUV) Mercedes-Benz EQA. Jde o první z několika elektromobilů, které Mercedes-Benz letos uvede na trh. EQA má dojezd 426 kilometrů, později má automobilka představit model s dojezdem až 500 kilometrů. Firma se snaží zmírnit náskok americké automobilky Tesla.

Mercedes-Benz EQA se v Evropě začne prodávat 4. února ve "velmi atraktivním cenovém rozpětí", uvedla členka představenstva Daimleru Britta Seegerová. Automobilka vůz charakterizuje jako městský model.

Prodej plně elektrických a hybridních aut v Evropě za první tři čtvrtletí loňského roku vzrostl o 122 procent. Automobilky se snaží naplnit unijní emisní cíle, které se po dohodě ministrů životního prostředí zemí sedmadvacítky na konci roku ještě zpřísnily.

Tesla má před tradičními automobilkami náskok. Nejprodávanějším elektromobilem na světě je sedan Tesly Model 3, který si drží přesvědčivý náskok od Renaultu Zoe, druhého nejúspěšnějšího elektromobilu z hlediska prodeje.

Snahu zvýšit výrobu elektrických aut umocňuje vedle přísnějších emisních norem v EU a Číně i snaha stále většího počtu zemí zakázat prodej nových automobilů poháněných fosilnímu palivy, v některých případech už v roce 2030.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů