Pátek, 26. dubna 2024

Prodej hybridů v 1. čtvrtletí stoupl o 83 procent na 4705 aut

Prodej hybridů v 1. čtvrtletí stoupl o 83 procent na 4705 aut

Prodej vozů s hybridním pohonem v Česku v 1. čtvrtletí vzrostl o 83 procent na 4705 automobilů, z toho 943 aut tvořily plug-in hybridy do zásuvky. Jejich počet se meziročně zdvojnásobil, naopak počet nově registrovaných elektromobilů klesl o třetinu na 563 vozidel. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Za poklesem prodeje elektromobilů stojí podle automobilového experta EY Petra Knapa omezená nabídka na trhu i velký důraz na registrace v závěru minulého roku včetně nového modelu Škody Enyaq. "Nyní se čeká na další velký impuls, což by mohla být cenově dostupná Dacia Spring. Ale obávám se, že bez pobídek státu, primárně pro firmy, a dalšího rozvoje dobíjecí infrastruktury bude náběh bateriových vozů poměrně pomalý," řekl ČTK.

Nejvíce hybridních vozů prodala Toyota s 1050 registracemi, druhá příčka patří Fordu se 776 vozy a třetí skončila Škoda s 577 vozy. Ta byla zároveň nejprodávanější značkou elektromobilů s 201 vozy, následuje Tesla s prodejem 69 aut a Volkswagen, který prodal o čtyři elektromobily méně.

"Vozy s hybridním pohonem zaznamenávají kontinuální růst. Je to vidět i na prodejích značek Toyota a Lexus. Růst prodeje hybridů včetně plug-in hybridů i nadále očekáváme, a to zejména díky rozšiřující se a stále dostupnější nabídce a zvyšující se oblíbenosti u zákazníků," řekl dnes ČTK generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Prodej nových osobních aut v tuzemsku v prvním čtvrtletí ztrácel na loňský rok zhruba 1,3 procenta, když si lidé a firmy pořídili 49.534 vozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů