Sobota, 27. dubna 2024

Bezpečnost práce není jen Covid-19. Třetina Britů vnímá pokles odpovědnosti ve firmách. V Česku na tom nejsme lépe

Bezpečnost práce není jen Covid-19. Třetina Britů vnímá pokles odpovědnosti ve firmách. V Česku na tom nejsme lépe

Přestože v uplynulých letech došlo k zásadním pokrokům v oblasti bezpečnosti práce, teprve po březnu 2020 se stala klíčovým tématem. Pandemie Covid-19 donutila firmy investovat do bezpečnosti svých zaměstnanců bezprecedentní sumy. O tom, zda jsou dnes podniky skutečně bezpečnější, lze ale pochybovat. Přesvědčeni o tom nejsou ani zaměstnanci. To vyplývá z výsledků britské studie německé společnosti Dräger.

V březnu 2020 bylo téma bezpečnosti a ochrany zdraví při práci povýšeno na jednu z hlavních priorit firem napříč segmenty. Zásady 3R - roušky, ruce, rozestupy - se v podnicích mnohem obtížněji prosazovaly než v běžném životě. Především se to týkalo výrobních závodů.

Navzdory tomu, že investice firem do ochrany zaměstnanců bezprecedentně rostly, nelze říct, že by se dnes díky tomu lidé v práci cítili bezpečněji. Z průzkumu společnosti Dräger naopak vyplývá, že při odhlédnutí od problémů souvisejících s Covid-19, se 37 % zaměstnanců cítí ve větším riziku než před dvěma lety.

Příčinou skepse jsou podle německé technologické společnosti především nedostatky v oblasti školení. Problémy spojené s Covid-19 totiž v mnoha firmách zastínily běžná pravidla a každodenní rizika na pracovištích jsou přehlížena, a to i kvůli vysokým výdajům na zamezení šíření viru.

,,Naše zkušenosti ukazují, že technické revize pracovišť probíhají dle pravidelných plánů, v tomto ohledu se ve firmách ani v době koronaviru v naprosté většině případů nic nezměnilo. Kde ale často docházelo k ústupkům, jsou školení zaměstnanců. Školení při nástupu nového zaměstnance nebo implementaci nové technologie povinné a dodržované jsou. V případě běžného tréninku ale mohou firmy od pravidel čas od času upustit," vysvětluje Libor Novák, výkonný ředitel společnosti Dräger.

Stejný pocit mají i britští zaměstnanci, kteří se průzkumu zúčastnili. Prioritou se stala ochrana před Covid-19. Další bezpečnostní problémy přitáhly méně pozornosti i investic. To platí napříč odvětvími a vůbec nehraje roli, o jak velkou společnost jde.

,,V Česku jsme na tom velmi podobně. Firmy se musely ze dne na den zaměřit na nové postupy spojené s ochranou zaměstnanců před Covid-19. Další hrozby se týkaly kybernetické bezpečnosti. Běžné postupy tak šly často stranou, a to navzdory rostoucím investicím do bezpečnosti. Nyní je v řadě podniků příležitost se opět vrátit k povinnostem, které zůstávaly stranou," dodává Libor Novák.

% ZAMĚSTNANCŮ, KTEŘÍ VNÍMAJÍ, ŽE V DŮSLEDKU PANDEMIE DOŠLO K UPUŠTĚNÍ OD TRÉNINKŮ A INVESTIC V OBLASTI BEZPEČNOSTI PRÁCE

70 %

Bezpečnostní služby, ochrana a bezpečnost

64 %

Nemocnice a zdravotnictví

43 %

Zpracování ropy, plynu a obnovitelné energie

50 %

Výroba a průmysl

38 %

Doprava a logistika

33 %

Ostatní

54 %

Firmy s 50-499 zaměstnanci

48 %

Firmy s více než 500 zaměstnanci

Výsledky průzkumu Safety at Work Report 2021, který byl uskutečněn na vzorku 1033 zaměstnanců britských firem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů