Sobota, 27. dubna 2024

MŽP vyzvalo správu úložišť, aby doplnila žádosti k průzkumům pro úložiště

MŽP vyzvalo správu úložišť, aby doplnila žádosti k průzkumům pro úložiště

Ministerstvo životního prostředí přerušilo řízení o stanovení průzkumného území ve třech ze čtyř území uvažovaných pro stavbu hlubinného úložiště a požádalo Správu úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) o doplnění jí podaných žádostí. Řízení bylo přerušené v lokalitách Horka, Janoch a Březový potok, stejný postup ministerstvo připravuje také pro Hrádek. K zaslání výzvy k doplnění žádosti ministerstvo přistoupí v nejbližších dnech, uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Lucie Ješátková. Obce se úložišti dlouhodobě brání.

Správa úložišť potvrdila, že ji ministerstvo vyzvalo k doplnění některých informací. "Harmonogram prací by tento krok narušit neměl, počítá s časovou rezervou právě na proces stanovení průzkumných území," uvedla Martina Bílá, mluvčí SÚRAO.

Starosta Rudíkova na Třebíčsku Zdeněk Souček (nestraník) uvedl, že řízení bylo přerušené na 60 dnů kvůli obsáhlým připomínkám, které ministerstvu poslaly obce. Mimo jiné kritizují to, že tyto žádosti SÚRAO podalo před schválením vládního návrhu zákona o řízeních souvisejících s úložištěm.

"Domníváme se, že v takto krátké lhůtě nemůže SÚRAO na naše připomínky adekvátně a kvalitně zareagovat a doplnit žádost o relevantní podklady," uvedl Souček. Podle jeho názoru se zkracuje čas i na samotný průzkum, což by podle něj mohlo mít dopad na kvalitu provedení. Podrobnosti, včetně připomínek, které obce z lokality Horka podaly k žádosti SÚRAO, jsou na webu Rudíkova.

Místo úložiště mělo být vybráno v roce 2030, podle Platformy proti hlubinnému úložišti se jedná o zkrácení této lhůty o dva roky.

Žádosti o stanovení průzkumného území v obcích Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku podala správa úložišť koncem letošního února. Tehdy uvedla, že v případě, že ministerstvo žádostem vyhoví, zahájí geologický průzkum pro možné budoucí umístění úložiště radioaktivního odpadu.

"Práce, na které se nevztahuje režim průzkumných území, už byly na lokalitách zahájeny, jedná se například o geologické mapování nebo biologický screening," uvedla dnes mluvčí SÚRAO. Dodala, že o tom byly informované obce i občané. Správa připravila také prezentaci geologických prací v lokalitách, v Náramči na Třebíčsku bude 22. června.

V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, původně mělo v ČR vzniknout do roku 2065. Státy spoléhající na jadernou energetiku ho ale mají mít podle EU od roku 2050.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů