Sobota, 27. dubna 2024

Velké Meziříčí odloží výměnu veřejných svítidel, chce světla, která méně škodí

Velké Meziříčí odloží výměnu veřejných svítidel, chce světla, která méně škodí

Velké Meziříčí zatím nebude pokračovat v obnově veřejného osvětlení, ačkoliv na ni mělo slíbenou třímilionovou dotaci. Radnice chce vybrat světla, která budou šetrnější k lidem a přírodě než ta, s nimiž původně počítala. Nechá kvůli tomu přepracovat příslušnou dokumentaci. Pak podá znovu žádost o příspěvek z Národního plánu obnovy. Vyplývá to z údajů na webu města.

V jedenáctitisícovém Velkém Meziříčí už je vyměněných 238 svítidel v 25 ulicích, celkem to stálo skoro čtyři miliony korun. Také na tyto práce dostalo město dotaci. Další etapa obnovy se měla týkat 264 světel.

Původně město počítalo s použitím LED svítidel se značným podílem modrého světla. Teď rozhodlo o tom, že upřednostní svítidla s podobnou barvou světla, jakou mají staré oranžově svítící sodíkové výbojky, které ale mají velkou spotřebu elektřiny. Taková nová světla budou sice o něco dražší, podle radnice ale nebudou mít tak velký dopad na životní prostředí a nebudou tolik oslňovat.

O nastavení veřejného osvětlení nedávno debatovali také zastupitelé v Havlíčkově Brodě. Shodli na tom, že je potřeba nežádoucí účinky omezovat.

"Je to problém, o kterém se začíná stále intenzivněji mluvit, protože to světelné znečištění narůstá jak ve městech, tak se i stále více dostává do volné krajiny," řekl ČTK Václav Hlaváč, ředitel správy CHKO Žďárské vrchy. Doplnil, že je tendence osvětlovat třeba cyklostezky. Uvedl, že ministerstvo životního prostředí vydalo příručku k tomu, jak předcházet nadměrnému osvětlení, jeho horní limity stanoví od jara nová norma.

"Doteď všechny technické normy řešily nějaké minimální úrovně osvětlení z hlediska bezpečnosti, třeba na komunikacích, ale nikdo neřešil tu horní hranici, kdy už je to moc," uvedl Hlaváč. Osvětlení má vliv například na kvalitu spánku lidí, působí na živočichy a rostliny. Může se tak třeba uměle prodloužit vegetační období stromů, které pak může poškodit mráz nebo posunout dobu hnízdění ptáků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů