Sobota, 27. dubna 2024

Kytovci s menopauzou žijí o 40 let déle než ostatní, zajišťují přežití skupiny

Kytovci s menopauzou žijí o 40 let déle než ostatní, zajišťují přežití skupiny

Menopauza souvisí s delším životem některých druhů kytovců. Umožňuje jim starat se o potomky a zvýšit tak jejich šance na přežití, informoval server BBC News s odkazem na studii publikovanou v odborném časopise Nature.

Menopauza se vyskytuje pouze u lidí a některých mořských savců. Většina živočišných druhů se rozmnožuje až do smrti. Hlavní autor výzkumu Sam Ellis z univerzity v anglickém Exeteru uvedl, že u některých druhů velryb delší život matek a babiček vede k podpoře ostatních členů rodiny ještě dlouho po skončení jejich vlastního reprodukčního života.

"Stejné vzorce vidíme i u lidské společnosti, ve které ženy mají podobné reprodukční období jako naši příbuzní primáti. Ženy ale mají mnohem delší život," sdělil Ellis.

Vědci porovnávali délku života 32 druhů mořských savců. Zjistili, že samice těch s menopauzou žijí zhruba o 40 let déle než ostatní ozubení kytovci. Mezi těmi, u kterých k tomuto jevu dochází, jsou narval, běluha, kosatka černá, kosatka dravá a kulohlavec Sieboldův.

Například kosatky dravé žijí v matriarchálních uskupeních a právě menopauza jim umožňuje trávit více času s potomky. Starší samice mají nejspíše klíčové znalosti o zdrojích potravy, které mohou ovlivnit přežití ostatních.

"Studie o kytovcích naznačuje pravděpodobnost, že menopauza vznikla u lidí pod stejným tlakem, tedy aby vznikla role užitečné babičky a zároveň aby se snížila reprodukční konkurence mezi generacemi," uvedla Rebecca Seerová z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů