Sobota, 27. dubna 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 27. březnu 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 27. březnu 2024

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Hladina podzemní vody v mělkých vrtech byla v 12. týdnu na území ČR celkově normální. Oproti předcházejícímu týdnu se celkově stav podzemní vody zhoršil na normální. Podíl vrtů se silně nebo mimořádně nadnormální hladinou (19 %) se snížil, podíl mělkých vrtů s normální hladinou (55 %) se mírně zvýšil a podíl mělkých vrtů se silně nebo mimořádně podnormální hladinou (6 %) se příliš nezměnil. Hladina ve srovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala, až mírně klesala (u 72 % mělkých vrtů), u 8 % mělkých vrtů byl zaznamenán pokles nebo velký pokles hladiny. Naopak k vzestupu hladiny došlo pouze u 1 % mělkých vrtů.

Vydatnost pramenů na území ČR byla v 12. týdnu celkově normální. Oproti předcházejícímu týdnu došlo celkově ke zhoršení stavu vydatnosti. Podíl pramenů se silně nebo mimořádně nadnormální vydatností (14 %) se snížil. Podíl pramenů s normální vydatností (54 %) se mírně zvýšil. Podíl pramenů se silně nebo mimořádně podnormální vydatností (9 %) se příliš nezměnil. Vydatnost pramenů ve srovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala, až se mírně zmenšovala (u 64 % pramenů). U 4 % pramenů došlo ke zmenšení nebo velkému zmenšení. Naopak ke zvětšení nebo velkému zvětšení vydatnosti došlo u 3 % pramenů.

Hladiny sledovaných toků v průběhu týdne převážně klesaly nebo byly setrvalé. Celkové rozdíly hladin se nejčastěji pohybovaly od -20 do +2 cm. V porovnání s dlouhodobými březnovými průměry byly průtoky v širokém rozmezí, nejčastěji od 30 do 90 % QIII, ojediněle se vyskytovaly i vyšší hodnoty. Toky s indikací hydrologického sucha se téměř nevyskytují.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tato vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 70-100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů