Sobota, 27. dubna 2024

Borůvky začaly modrat, sběrači se už chystají

Borůvky začaly modrat, sběrači se už chystají

Jindřichohradecko - Zatímco někde si lidé libují, že na borůvky mohou chodit s kbelíky, jinde musejí ještě počkat. V počátcích je také výkup borůvek. "Máme za sebou první tři dny a vše se teprve pomalu rozjíždí. Někdo říká, že borůvky nejsou, ale záleží na místě. Dovolené začínají a borůvky postupně dozrávají," uvedl včera vedoucí výkupny Spotřebního družstva Jednota J. Hradec Jiří Plášil a dodal, že na jakékoliv verdikty je moc brzy.
Sběr borůvek má i svá pravidla z hlediska ochrany přírody. Byť třeba na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Třeboňsko není sbírání borůvek plošně zakázané. Sběrači nemohou otrhávat keříky, kde si zamanou.
"Omezení sběru lesních plodů je dáno existencí zvláště chráněných území. V rezervacích a v první zóně CHKO je sběr zakázaný, například v Národní přírodní rezervaci Červené Blato je i zákaz vstupu do lesa mimo vyhrazené chodníky," vysvětluje zástupce vedoucího Správy CHKO Třeboňsko Miroslav Hátle.
Rovněž lesní zákon z roku 1995 usměrňuje chování lidí na borůvkách, když jim v jednom ze svých paragrafů přímo zakazuje sbírat lesní plody způsobem, který les poškozuje. "Jsou lidé, kteří s hřebenem umějí zacházet a borůvky sbírají šetrně. Je to případ od případu, něco jiného by bylo, když by někdo zároveň vytrhával keře a porosty takto plundroval. V minulosti byl v republice i zaznamenán barbarský případ, kdy si někdo borůvčí posekl kosou, odvezl domů a tam teprve otrhal," uvedl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v J. Hradci František Chmelík.
Podle jeho slov je i velice diskutabilní ustanovení lesního zákona, které povoluje lidem sběr lesních plodů pro vlastní potřebu. Je totiž otázkou, zda se jedná o množství borůvek, které člověk zkonzumuje, anebo je vlastní potřebou i výdělek při prodeji.

Zdroj: Listy Jindřichohradecka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů