Pátek, 26. dubna 2024

S vodárenskými projekty míří do kraje miliarda korun z Unie

S vodárenskými projekty míří do kraje miliarda korun z Unie
Moderní čističky odpadních vod, rekonstrukce kanalizační sítě či vybudování kanalizace v obcích, kde ji dosud nemají a čistší voda v řekách. S tím počítají čtyři velké vodárenské projekty, díky kterým by do  Královéhradeckého ilustrační foto redakcekraje mohly přitéct více než 1,3 miliardy korun z fondů Evropské unie.

    Celkový rozpočet těchto projektů přesahuje 2 miliardy korun. Dva projekty již Evropská unie schválila a připravují se konkrétní stavby. „650 milionů korun z evropských fondů již získaly společně projekty Čistá horní Úpa a Cidlina. Celkový rozpočet Čisté horní Úpy je celkem 490 milionů korun a s přibližně stejným celkovým rozpočtem počítá i projekt Cidlina,“ řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík. Před schválením je v současné době také projekt Čisté horní Labe ve Vrchlabí. Tam by měla Evropská unie přispět 318 milionů korun z celkového objemu 490 milionů korun.

    S největším vodárenským projektem v kraji nyní usilují o evropskou podporu Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Hradečtí vodohospodáři počítají s opravou dvacetikilometrového úseku kanalizace v Hradci, s výstavbou nové kanalizace v obcích, kde ji dosud neměli či s modernizací čistírny odpadních vod pro krajské město. Projekt se nyní uchází o 423 milionů korun z Fondu soudržnosti Evropské unie. Celkový rozpočet činí 693 milionů korun.

    Projekt tvoří šest částí: v Hradci Králové počítá s rekonstrukcí 23 kilometrů až stoleté kanalizace a modernizací čističky odpadní vody, s rekonstrukcí a výstavby kmenových stok v krajském městě, s výstavbou nové kanalizace v Předměřicích nad Labem a Lochenicích, s rekonstrukcí kmenové stoky v Novém Bydžově a s výstavbou nové kanalizace v obci Sloupno. Server cerstvezpravy.cz informoval Imrich Dioszegi, mluvčí Královéhradeckého kraje.

 

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů