Pátek, 26. dubna 2024

Arnika bude radit, jak se bránit přehradám a nevhodným regulacím řek

Arnika bude radit, jak se bránit přehradám a nevhodným regulacím řek

PRAHA – Sdružení Arnika pomůže představitelům i obyvatelům obcí, kteří se cítí být ohroženi plánovanou výstavbou dvou set přehrad, se kterými se dosud nepřestalo počítat. Lidé, kteří se chtějí přehradám aktivně bránit, se mohou ode dneška obracet na nově otevřená poradenská centra ve stávajících pobočkách Arniky v Děčíně, Ostravě, Jihlavě a v Praze. Veřejnost, představitelé obcí i pracovníci státní správy se mohou na Arniku obracet i v dalších případech nevhodného managementu vodních toků, který ohrožuje životní prostředí, krajinu či lidská sídla nebo je v rozporu s protipovodňovou ochranou.

 

„Díky aktivitě obcí a občanských sdružení stáhla ministryně zemědělství původní Plán hlavních povodí z jednání vlády. Společným úsilím jsme dosáhli toho, že dokument by měl být přepracován bez tohoto seznamu. Tím však není zažehnáno, že se přehrady nakonec stavět nebudou. Plány na jejich realizaci totiž mohou být schváleny v jiných dokumentech - například v plánu oblastí jednotlivých povodí ,“ vysvětluje Kateřina Hlavatá ze sdružení Arnika.

 

Podle jejích slov bude letošní rok z hlediska plánování managementu vod velice důležitý. „Letos bude možné ovlivnit správu vod. Veřejnost bude moci připomínkovat první části plánů jednotlivých povodí a zasadit se tak o to, aby řeky byly spravovány co nejefektivněji pro člověka i přírodu,“ upřesňuje Hlavatá.

 

Problémy ve správě toků přitom nemusí znamenat jenom plánované přehrady, ale také napřimování nebo prohlubování meandrujících potoků a řek ve volné krajině, mnohdy zbytečné úpravy řek a říček, nevhodné úpravy rozlivových území či zpevňování břehů ve volné krajině. „To všechno může mít negativní vliv na život v řece, ale i na průběh povodní,“ doplňuje Hlavatá.

 

Arnika může zájemcům pomoci s orientací v plánech povodí i zákonech či se zapojením do rozhodovacích procesů a správních řízení. „Občanům můžeme pomoci se založením občanského sdružení. Ve složitějších a závažnějších případech můžeme nabídnout také právní poradenství a pomůžeme konkrétní kauzu zveřejnit, aby získala větší pozornost veřejnosti,“ uvedl Lukáš Matějka z Centra pro podporu občanů Arniky.

 

Arnika chce veřejnost seznamovat s možnostmi a výhodami šetrného managementu vody v krajině a s možnostmi zúčastnit se rozhodování v této oblasti také prostřednictvím seminářů a veřejných akcí.

 

Řeky jsou nejbohatší ekosystémy v Evropě a jejich celkový dobrý stav je pro společnost životně důležitý. Řeky, které nejsou regulované, mají dobrou samočistící schopnost a poskytují dobré podmínky pro rostliny a živočichy. Zároveň významně zmírňují následky povodní. „Chceme povzbudit veřejnost, občanská sdružení i zástupce obcí, aby se o správu toků v jejich okolí začali zajímat, protože to může přímo ovlivnit život v jejich regionu. Dobré prostředky k tomu nabízí Rámcová směrnice EU o vodní politice, která umožňuje a dokonce požaduje účast veřejnosti při plánování v oblasti vod," řekla Kateřina Hlavatá.

 

"Doufáme, že naše aktivity přispějí k takovému managementu vod, který bude v souladu s potřebami využívání řek, protipovodňové ochrany, ale i se zájmy ochrany přírody. Chceme, abychom našim dětem mohli předat řeky zdravé a živé," dodala Hlavatá.

 

Činnost regionálních poradenských center podporuje Evropská unie z prostředků programu Transition Facility prostřednictvím Nadace pro rozvoj občanské společnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů