Pátek, 26. dubna 2024

Renault-Dacia představují ekologický koncept

Renault se rozhodl být ekologem již dříve, nyní to opět dokazuje na svém modelu Logan, který je u nás prodávan jako Dacia.
Renault-Dacia představují ekologický koncept
 

Dacia Logan eko2 je prvním ekologickým krokem Dacie, ale jeho stopy jsou samozřejmě u Renaultu, který svá kritéria eko2 vytvořil.

Vůz, který získá certifikát eko2 je vyroben v závodech, které dbají na ekologii, což zaručuje značka ISO 14001, musí mít emise pod 140g CO2/km a 95 hmotnostních % z něj musí být recyklovatelných.

Logan eko2 tato kritéria splňuje a překonává.

Automobilka zveřejnila takové malé schéma jak se ji to povedlo, podívejme se na něj. Renault se zaměřil na několik oblastí, pohonné ústrojí, aerodynamika, podvozek a spotřeba elektrické energie.

Základem byl Logan s emisemi CO2 120g/km, které produkuje motor 1,5 dCi s výkonem 85 koní. Motor nyní dokáže spalovat i směs B30, tedy 30% MEŘO (methylester řepkového oleje) a 70% standardního dieselu.

Na motoru se podařilo ušetřit sumárně 11 gramů emisí. Použitím méně viskózního oleje se dozáhlo snížení o 2 gramy, zvýšením stálého převodu o 8% se ušetřily 4 gramy, zde je však nutno přiznat, že se zhoršila i dynamika vozu, zatímco zlepšením vstřikovacího systému se ušetřilo hned 5 gramů.

Na aerodynamice se podařilo získat důležitých 5 gramů a to snížením turbulencí pod vozidlem a například menším odporem přívodu vzduchu k chladičům. Celkově se koeficient odporu vzduchu Cx snížil z 0,36 o 20% na 0,29.

Detailní pohled pod "šaty" ekologického Loganu

3 gramy, to je zisk po optimalizaci podvozku. 2 gramy jsou z nízkoodporových pneumatik, které svým malým valivým odporem přispívají k hospodárnosti jízdy, jeden gram se ušetřil na menších ztrátách při vedení výkonu na kola a v ložiscích.

Poslední 4 gramy se ušetřily na elektrickém systému, především na akumulátoru, který se nabíjí až když jeho napětí klesne pod 12,8 voltu, zatímco běžná hodnota je 13,5 V.

Auto navíc řidiči poradí kdy vhodně řadit tak, aby motor běžel v režimu nejnižší možné spotřeby. Díky tomu je výsledné spotřeba na skvělé hodnotě 3,8 litru dieselu na 100 ujetých kilometrů, což představuje emise na hodnotě 97g/km.

Zakončím to tradičním povzdechem – proč tak jednoduché změny není možné udělat v sériovém modelu?

Fotogalerie
24290
24291
24289
24288
24287
24294
24293
Zdroj: http://www.auto.auto-news.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů