Pátek, 26. dubna 2024

Dostatek vody přilákal vodáky na horní tok Vltavy

Dostatek vody přilákal vodáky na horní tok Vltavy

BOROVÁ LADA / SOUMARSKÝ MOST - Dostatek vody přilákal vodáky na horní tok Vltavy. Stovky jich vyrazily v celém horním úseku Vltavy, díky vysokému stavu vody není jejich počet omezen a podle mluvčí národního parku Jany Zwettlerové se nemusí registrovat.

Podle nových pravidel pro splouvání horního toku Vltavy platných od 1. května 2009 mohou vodáci splouvat horní tok Vltavy jen tehdy, pokud je hladina Vltavy pod Soumarským mostem alespoň 50 centimetrů. Navíc denně se může na úsek, který je v chráněném území, vydat jen sto lodí. Během léta se na hladinu může vydat 16 300 lodí. Pokud by se ale hladina dostala nad 61 centimetrů, není počet lodí omezen a vodáci nemusejí platit poplatek. „Zaregistrovaní vodáci se musí dostavit s předstihem, nejméně čtvrt hodiny před zarezervovaným termínem. Na loď si pak musí nalepit registrační známku,“ řekla Zvettlerová.

Právě vysoký stav vody na Vltavě, 67 centimetrů pod soumarským mostem, dnes vylákal stovky vodáků na řeku. Nová pravidla jim umožňují vyplout za daného stavu vody bez nutnosti registrace a bez omezení počtu lodí. "Vody je dost, to situaci zjednodušuje a vodákům to jistě dělá radost. Úsek Vltavy ze Soumarského mostu do Pěkné je jeden z nejkrásnějších a na Vltavě nejoblíbenějších. Myslím si, stejně jako většina vodáků, že nová pravidla jen omezují rozvoj vodácké turistiky, aniž by měla vliv na snížení zatěžování přírody. Například zákaz používání raftů je úplně nesmyslný, měkčí nafukovací loď je určitě šetrnější než tvrdá laminátová, když narazí na dno řeky," řekl Jaroslav Lhotský, vodák a majitel jedné z půjčoven lodí na Vltavě.

Mnoho vodáků využilo možnost splouvat do konce května Vltavu z Lenory, Vltavice a Borových Lad. "Přijeli jsme z Moravy a jezdíme sem každý rok už asi třicet let. Nová pravidla v úseku ze Soumarského mostu do Pěkné otázku ochrany přírody nevyřeší, záleží spíš na přístupu a vyspělosti chování vodáků na řece. Dokud se toto nezmění k lepšímu, nejsou sebepřísnější pravidla nic platná," řekla vodačka Lenka z Brna, která vyplula se skupinou přátel z Borových Lad.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů