Pátek, 26. dubna 2024

Cenu Ivana Dejmala získal novinář Čestmír Klos

Cenu Ivana Dejmala získal novinář Čestmír Klos

Historicky prvním laureátem Ceny Ivana Dejmala se v sobotu stal nestor české environmentální žurnalistiky, dnes redaktor týdeníku Euro a moderátor pořadu Českého rozhlasu 6 Zeměžluč Čestmír Klos. Cenu Čestmíru Klosovi v jeho rodných Velichovkách předali předseda Společnosti pro krajinu, jež cenu uděluje, architekt Ivan Plicka a manželka Ivana Dejmala Kateřina.

Ivan Dejmal byl v letech 1991 - 1992 historicky druhým ministrem životního prostředí České republiky. Díky jeho úsilí záskala Česká republika řadu progresivních zákonů na ochranu životního prostředí, především zákon o ochraně přírody a krajiny. Ivan Dejmal byl zakladatelem Společnosti pro krajinu a cyklu konferencí Tvář naší země - Krajina domova. Společnost pro krajinu se rozhodla udělovat Ceny Ivana Dejmala po jeho smrti v únoru 2008. Záštitu nad Cenou převzal 1. prezident České republiky Václav Havel.

O laureátovi letošní Ceny Ivana Dejmala rozhodla komise osobností ve složení Petr Pithart, místopředseda Senátu, Ivo Tábor, ředitel Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, Milan Horáček, bývalý poslanec Evropského parlamentu za německou Stranu zelených, František Pelc, náměstek ministra životního prostředí, architekt Ivan Plicka a Kateřina Dejmalová, literární historička. Komise vybírala ze tří finalistů, mezi nimiž byli kromě Čestmíra Klose rovněž místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt a vědec, bývalý ředitel Českého ekologického ústavu, Josef Seják. Na Cenu Ivana Dejmala bylo nominováno bezmála 40 osobností.

Laureát Ceny Ivana Dejmala získává právo zasadit strom v místě, které si sám zvolí. Čestmír Klos zvolil pro tento účel své rodné Velichovky nedaleko Jaroměře. "To, že Čestmír na Velichovky nezapomněl a vybral si pro tuto příležitost naši obec, je pro nás velká čest," neskrýval v sobotu své dojetí starosta obce Josef Karel. Spolu s Čestmírem Klosem pak na palouku před jižní zdí místního hřbitova zasadil klon památné sedloňovské lípy velkolisté a přislíbil, že tu nezůstane osamocená. "Rozhodli jsme se, že Čestmírův strom se stane základem lipového hájku. Čeká nás řada výročí, například 625 let od první písemné zmínky o Velichovkách. Při takových příležitostech vždycky hájek dostane další strom," říká starosta Karel.

Čestmír Klos získal Cenu Ivana Dejmala za "své celoživotní dílo v propagaci tématu krajiny a šíření myšlenek zlepšující věci veřejné". "Čestmír byl vždycky nepohodlný. Za minulého režimu, dky nakonec musel opustit místo hudebního redaktora časopisu Melodie. Přesídlil pak do Krkonoš, kde se proměnil v ekologického novináře, jímž zůstal dodnes. A i dnes je nepohodlný řadě lidí a lobbistů. Dokáže totiž srozumitelně lidem vysvětlovat řadu laicky obtížně uchopitelných věcí a to se řadě lidí nelíbí," říká Kateřina Dejmalová.

"Ivan Dejmal mě naučil, že na krajinu je třeba se dívat 'ze sedla koně'. Paradoxem je, že ani on, ani já jsme nikdy na koni neseděli. Ale zůstává ve mě to, že pohled na krajinu musí mít lidské měřítko. Není možné krajinu posuzovat třeba pohledem z vrtulníku a pak pronášet razantní soudy o tom, čemu vůbec nerozumíme," řekl Čestmír Klos při přebírání Ceny. "Na krajinu a přírodu prostě myslet musíme. V opačném případě můžeme totiž zniřit nenávratně to, co už se nikdy nemusí podařit obnovit," dodal Klos.

Laudatio na laureáta Ceny Ivana Dejmala Čestmíra Klose najdete zde: www.mzp.cz

Během 30 minut najdete v našich fotogaleriích (http://www.mzp.cz/cz/fotogalerie) i galerii ze sobotního předání Ceny ve Velichovkách.

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů