Pátek, 26. dubna 2024

Toyota získala titul nejekologičtějšího výrobce automobilů

Toyota získala titul nejekologičtějšího výrobce automobilů

aponská automobilka Toyota může být právem hrdá. Její ekologické snažení nyní přineslo další úspěch v podobě ocenění za "nejzelenějšího" výrobce v automobilovém průmyslu.
Podle průzkumu britského serveru Cleangreencars, je Toyota prvním výrobcem, kterému se povedlo prolomit hranici 130 g/km škodlivých emisí CO2 napříč modelovou řadou. Zároveň je automobilka také jednou z mála, která zefektivňuje používání energie při výrobě, také proto má střechu mateřské továrny Tsutsumi pokrytou solárními panely, které ze získané energie pohánějí ventilaci a osvětlení celé výrobny.
Toyota získala titul nejekologičtějšího výrobce automobilů
Tento údaj je významný, protože se jedná o cíl, který stanovila Evropská unie pro všechny automobilky a musí jej stihnout do roku 2013. Analyzovala se data z nezávislých zdrojů, včetně společnosti Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), od odborníka SZP a serveru Cleangreencars. Výsledkem je, že průměrné emise CO2 z nových vozů Toyota činí 129,15 g/km.
Jay Nagle ze serveru Cleangreencars řekl: "Je velmi důležité, že jeden z hlavních světových výrobců splnil cíl EU. To znamená, že žádná tradiční automobilka nemá omluvu, pokud by se jí cíle EU nepodařilo dosáhnout."
Toyota celkově pozitivně přispěla k snížení emisí i při samotné výrobě. Nyní si svou pozici ještě upevnila nasazením třetí generace hybridního modelu Prius, která produkuje pouze 89 g/km emisí CO2. Použitím technologií jako Toyota Optimal Drive nebo Start a Stop system v celé modelové řadě osobních automobilů v průběhu minulého roku, vznikla také nová generace zážehových a vznětových motorů, které taktéž přispívají ke snížení emisí CO2 a zároveň mnohem efektivněji využívají spalované palivo.
Jako výsledek těchto technických vylepšení je nyní v nabídce skupina vozů čítající modely Prius, iQ, Aygo, Yaris, Urban Cruiser a Auris, která produkuje méně než 130 g/km.
Závěr

Tímto úspěchem však Toyota ve svém úsilí rozhodně nepoleví. Plánuje totiž vyvinout ještě čistší, bezpečnější a úspornější modely. Zavedením plně hybridní verze modelu Auris totiž automobilka odstartovala novou vlnu inovací, které následně přenesou hybridní pohonné ústrojí na všechny nabízené modely.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů