Pátek, 26. dubna 2024

Regionální poradenská a informační místa opět slouží žadatelům

Žadatelé o podporu v rámci Operačního programu Životní prostředí se mohou obrátit na poradenská místa s označením RPIM.

Regionální poradenská a informační místa opět slouží žadatelům

Nová Regionální poradenská a informační místa zahájila svou činnost. Mají sloužit žadatelům o finanční podporu z OPŽP. Žadatelé mohou v RPIMech požádat o finančně-technické poradenství. Poradenská místa ale nebudou pomáhat jen těm, kteří už mají konkrétní představu, jaký projekt by mohli v rámci OPŽP uskutečnit. Pracovníci RPIMů mají také za úkol aktivně iniciovat projektové záměry: "Konzultanti jednotlivých RPIMů mají za úkol zmapovat terén v kraji, kde sídlí, a zjistit, jaké druhy projektů by mohly obce, nebo dokonce svazky obcí realizovat. Přitom navštěvují jednotlivé starosty přímo v místě jejich působení. A že se tak skutečně děje, víme díky záznamům z jednání, které fond dostává," říká Iva Kotvová z oddělení realizace projektů technické asistence SFŽP ČR. Kotvová vidí hlavní přínos nových RPIMů právě v možnosti informovat starosty obcí o možnosti realizace projektů v OPŽP.

Pořádání odborných seminářů

Nová poradenská centra mohou významně pomoci při přípravě konkrétních projektů. "Zejména mezi představiteli menších obcí se najdou tací, kteří se v problematice OPŽP hůř orientují," říká Kotvová, podle které při podávání žádostí o dotace sice RPIMy nenahradí poradenské firmy, ale mohou při přípravě žádostí díky odbornému poradenství významně pomoci.

Motivovat představitele samosprávy k přípravě nejrůznějších projektů má pomoci i skutečnost, že RPIMy budou šířit odborné zkušenosti a příklady úspěšných realizací projektů. Ale ani to není vše. Poradenská centra budou rovněž pořádat odborné semináře a školení k aktuálním výzvám a podporovat žadatele při hledání optimálních technických řešení pro jejich projekty. Neméně významná je skutečnost, že RPIMy budou zprostředkovávat kontakty mezi žadateli, kteří připravují podobné projekty. Sami si pak budou moci vyměňovat své zkušenosti.

Kvalitní práce

Projekt Regionální poradenská a informační místa - RPIM je součástí komplexního záměru posílit poradenskou a informační infrastrukturu pro úspěšnou implementaci OPŽP. Přitom nejde o zcela novou myšlenku. V roce 2008 probíhal pilotní projekt RPIM, jehož cílem bylo poskytnutí konkrétních odborných služeb v oblastech vodního a odpadového hospodářství. Služby RPIMů byly i tehdy zaměřeny především na obce (a jejich sdružení), které nemají na svých úřadech odborný personál. Podle souhrnných výsledků tehdy RPIMy poskytly přes 6 000 konzultačních hodin zhruba šesti stům potenciálním žadatelům o dotaci z OPŽP. Ukázalo se, že se RPIMy staly vítanou podporou především pro malé obce a většina konzultantů odváděla kvalitní, odbornou práci. I na základě této zkušenosti byla letos vypsána nová veřejná zakázka na zabezpečení služeb RPIM, které budou poskytovány až do poloviny roku 2011.

Kontakty na RPIMy rozdělené podle specializace na jednotlivé prioritní osy najdete na:

Prioritní osa 1

Prioritní osa 2 a 3

Prioritní osa 4

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů